Linkovi

Kamere i društveni mediji u službi policije


Policijska kamera
Policijska kamera

Kontroverza u Fergusonu podstakla je Bijelu kuću da zatraži da veći broj policajaca bude opremljen kamerama, dok u pojedinim mestima policija koristi društvene medije u borbi protiv kriminala

U Sjedinjenim Državama i dalje se protestuje zbog nedavnih odluka da se ne podignu optužnice protiv dva policajca u odvojenim slučajevima ubistva dva nenaoružana Afroamerikanca . Pojedini navode da ti incidenti ukazuju na duboke podjele između policije i pojednih građana. Međutim, u narednom prilogu govorimo o tome kako dva policijska odsjeka, uz pomoć tehnologije, prevazilaze te podjele.

Obavezni dio policijske uniforme kaplara Skota Kregara je ručna kamera. Policijski odsjek u Lorelu, u saveznoj državi Merilend, ima 30 takvih kamera koje su postavljaju na naočarama policajaca. To je nešto što bijeli policajac u Fergusonu nije imao kada je ubio crnca Majkla Brauna, što je dovelo do nemira u tom gradu i širom zemlje. Kaplar Kregar kaže da je kamera mogla da promijeni ishod.

“Ljudi su mogli da pregledaju snimak i odmah vide šta se stvarno dogodilo i onda se ne bi postavljala pitanja.”

Kada Kregar zaustavi nekog u saobraćaju, uključi kameru, informiše vozača o prestupu i kaže…

"...Takođe želim da vas obavijestim da vas moja kamera snima, i audio i video.””

Po povratku u policijsko vozilo, kaplar Kregar može da provjeri video snimak putem aplikacije na svom telefonu, ali ne može ni na koji način da izmijeni njegov sadržaj. Kregar ističe da minijaturna kamera utiče na ponašanje ljudi.

“To što znaju da postoji kamera, možda će promijeniti njihove akcije, ponašanje, bez obzira na to da li će biti agresivni prema nama ili će biti predusretljivi.”

Kontroverza u Fergusonu podstakla je Bijelu kuću da zatraži da veći broj policajaca bude opremljen ovim spravama. Plan predsjednika Baraka Obame obezbijediće 50 hiljada kamera za policijske odsjeke širom zemlje. Vlada će troškove podijeliti sa državnim i lokalnim vlastima. Šef policije Ričard Mekloflin kaže da su te kamere budućnost.

“Mislim da će to poboljšati odnose. Za možda pet ili deset godina, policajcu će, kada završi obuku, uz značku i pištolj biti data kamera.”

U drugoj policijskog agenciji, udaljenoj pola sata, poručnik Ti Džej Smit tvituje. Policija okruga En Arandel obavještava građane o počinjenim krivičnim djelima i putem fejsbuka i tvitera traži od građana informacije. I 44 hiljade kako ih nazivaju, detektiva na društvenim medijima, obično se odazovu.

“Obavijestimo ih da su nam pomogli da riješimo slučaj i njihova pozitivna reakcija u virtuelnom prostoru daje nam osjećaj zajedništva.”

Smit kaže da je jedan osumnjičeni na internetu prozivao policiju, tvrdeći da ga nikada neće pronaći. A zatim je jedan detektiv-amater postavio informaciju…

“I već sledećeg dana smo objavili da je osumnjičeni uhvaćen.”

Smit kaže da većina građana želi da njihove zajednice budu bezbjedne zbog čega ovakva vrsta transparentnosti i saradnje izaziva poštovanje na obje strane.

XS
SM
MD
LG