Linkovi

Snažni vetrovi povećavaju rizik od širenja požara u Južnoj Kaliforniji


Vatrogasac interveniše u požaru Kinkejd u Gejzervilu, u Kaliforniji

Dok vetrovi koji održavaju veliki šumski požar na severu Kalifornije slabe, vatrogasaci na jugu te zapadne američke države pripremaju se za ono što meteorolozi nazivaju jednim od najznačajnijih događaja kada se radi o vetrovima u poslednjih nekoliko godina i mogućnošću da bi ti vetrovi mogli da rašire požar, koji gori zapadno od Los Anđelesa.

Požari na jugu i severu Kalifornije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Obe oblasti suočavaju se sa vrelim, suvim vremenskim uslovima, koji su uobičajeni u ovo doba godine i povećavaju rizik od velikih šumskih požara koji se šire kada vetar duva.

Ekipe su u utorak ostvarile napredak u suzbijanju oba - Geti požara na jugu i Kinkejda na severu države, tako da zvaničnici tvrde da je oko 15 odsto od svakog pod kontrolom.

Postoji međutim zabrinutost da bi u sredu i četvrtak požar Geti, koji trenutno zauzima površinu od 265 hektara, mogao znatno da se proširi, jer se očekuju vetrovi brzine i do 128 kilometara na sat, koji nose žar i šire ga na vegetaciju koja ne gori ili oživljavaju požar u oblastima u kojima je već počeo da se gasi.

Vatrogasci upozoravaju da bi zbog snažnih vetrova mogli da prestanu da lete helikopteri, koji se koriste za borbu protiv požara iz vazduha.

Na severu Kalifornije, u regiji kojom dominiraju vinarije, zvaničnici su veći optimisti zbog vremenske prognoze. U prethodnim danima, skoro rekordni vetrovi uvećali su površinu zahvaćenu požarom Kinkejd na skoro 30 hiljada hektara.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da će vetrovi biti znatno slabiji u sredu, a da će vremenski uslovi biti bolji sve do kraja nedelje, iako se ne očekuje da će pasti kiša.

Pored požara građani se takođe suočavaju sa isključenjima struje, jer kompanije za elektrodistribuciju pokušavaju da spreče nastanak požara, u slučaju da snažan vetar ošteti njihovu opremu.

Vatrogasna služba Los Anđelesa saopštila je u utorak da je požar Geti verovatno izazvala grana, koju je snažan vetar odneo na strujne vodove, a zapalila se od varnica koje su nastale tom prilikom.

Oko milion potrošača u Severnoj Kaliforniji suočavaju se sa isključenjima struje koje je uvela kompanija Pacific Gas & Electric tokom ovog meseca, izazivajući velike frustracije kod građana.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom više puta je kritikovao kompaniju i njena predviđanja da joj je potrebno 10 godina da uvede reforme, koje će omogućiti da preventivna isključenja struje više ne budu neophodna da bi se smanjio rizik od požara.

"Dovoljno dobro u stvari nikad nije dovoljno, a mi nismo ni blizu onoga gde bi trebalo da budemo u ovoj državi", rekao je Njusom u utorak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG