Linkovi

Borci Islamske države proterani iz Rake


Syria's Raqqa All But Cleared From IS Militants
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Video izveštaj Džefa Kastera

Koalicija, koju podvode SAD i koja se bori protiv Islamske države u Siriji i Iraku, saopštila je da je grad Raka 95 odsto pod kontrolom, dan nakon što su Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržavaju SAD, tamo proglasile pobedu nakon više meseci borbe.

Portparol koalicionih snaga, pukovnik Rajan Dilon, rekao je da su operacije čišćenja nastavljene u sredu u poslednjim blokovima grada.

Portparol SDF, koga čine kurdske i arapske milicije, rekao je u utorak da su borbe u Raki okončane i da snage SDF-a tragaju po gradu za ćelijama "spavača" Islamske države i za minama. Formalno proglašenje pobede očekuje se nakon što taj proces bude okončan.

Raka je praktično glavni grad Islamske države, otkako je samoproglašeni kalifat počeo da se širi preko prostrane oblasti koju je zauzeo u Siriji i Iraku 2014. godine.

Ofanziva potiskivanja militanata izvan grada počela je u junu i bila je podržava vazdušnim udarima koalicionih snaga.

Islamska država još uvek kontroliše oblasti oko istočne provincije Dei el-Zur i dalje ka jugu duž doline reke Eufrat.

Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) evakuišu civile iz Rake, Sirija, 17. oktobra 2017.
Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) evakuišu civile iz Rake, Sirija, 17. oktobra 2017.

Humanitarna kriza

I dok je SDF preuzeo kontrolu nad Rakom iz ruku Islamske države, humanitarna kriza u oblasti nastavlja da se pogoršava, prema organizaciji za zaštitu dece "Sejv d čildren".

"Humanitarna kriza je veća no ikad", rekla je direktorka grupe Sonja Kuš.

Grupa kaže da je za oko 270.000 ljudi, koji su napustili Raku, i dalje neophodna pomoć u kampovina koji "pucaju po šavovima". Većina raseljenih ljudi će verovatno verovatno mesecima, možda i godinama, ostati u kampovima u kojima je situacija "jadna i porodice nemaju dovoljno hrane, vode i lekova".

U intervjuu za Kurdski servis Glasa Amerike, portparol SDF-a, Mustafa Bali, pozvao je globalne grupe za pružanje pomoći da obezbede pomoć raseljenim ljudima Rake.

"Situacija sa rasljenim ljudima iz grada Raka je vrlo teška i tragična i svako bi trebalo da bude svestan situacije. Mi nemamo potrebne sposobnosti, jer se borimo i u isto vreme živimo u ratnoj zoni. Međunarodne organizacije moraju da obezbede pomoć i da se pobrinu za situaciju sa izbeglicama u gradu Raka i za ljude", rekao je Bali.

Organizacija je dodala da je na hiljade civila i dalje raseljeno u Dei el-Zur, gde se borbe nastavljaju.

XS
SM
MD
LG