Linkovi

Novi obrazovni centar za tinejdžere


Eksponati u Prirodnjačkom muzeju u Vašingtonu
Eksponati u Prirodnjačkom muzeju u Vašingtonu

Obrazovni centar “Kjurius”, u Smitsonijanovom Prirodnjačkom muzeju predstavlja praktične, multimedijalne eksponate kako bi podstakao prisutne da i oni učestvuju

Obrazovni radnici u Sjedinjenim Državama imaju problem sa tim kako zainteresovati učenike za nauku. Prirodnjački muzej institucije Smitsonijan u Vašingtonu, sada nudi prvi takve vrste obrazovni centar za tinejdžere. Učenici iz okolnih škola pomogli su u pravljenju ove izložbe, koja spaja nauku i umetnost. Takođe, profesori se podstiču da na izložbu dovode što više učenike prirodnih nauka.

Dok jedni uče o ljudskim kostima, drugi prave vanzemaljske organizme. Ben i Nejt dele jedan miskroskop.

“Nisam sasvim siguran šta gledam, ali bilo je roze i izgledalo je kul”!

Volonteri su pioniri u testiranju nove, interaktivne izložbe osmišljenje specijalno za njihovo godište. Obrazovni centar “Kjurius” predstavlja praktične, multimedijalne eksponate kako bi podstakao prisutne da i oni učestvuju. Kombinovane su najnovije tehnologije sa naučnom opremom, i ukupno ima 6 hiljada instrumenata, pravih i digitalnih. Mnogi već imaju svoje omiljene.

Imaju kalup kosti dinosaurusa i na njemu bar kod, koji kada skenirate dobijete informacije o tome gde je kost pronađena i razne druge stvari”.

“Nisam znao da možete da pomirišete leptira, ali leptir miriše na čaj”, kažu učenici.

Jedan od glavnih ciljeva ove izložbe jeste da se u nju uključe sva čula. Olivija Persons je jedna od sedmoro tinejdžera koji su pomogli da se osmisli prostor. Njoj se dopada forenzičarska antropološka laboratorija.

“Ima dosta tehnike – mnogo kompjuterskih i monitora na dodir, ali ovde, zapravo možete da popinete ljudske kosti”.

Šari Verb je direktorka odeljenja za obrazovanje u Prirodnjačkom muzeju, a i Benova mama.

“Kreirali smo prostor u kojem naučnici mogu da razgovaraju sa učenicima i da im pokažu neke kolekcije, koje su inače iza scene i učenici mogu da rade sa tim eksponatima isto ono što naučnici sa njima rade iza scene”.

Bioskop u obrazovnom centru napravljen je tako da prisutni mogu uživo, preko satelita da se uključe u istraživačke centre širom sveta, što mladim naučnicima omogućava da razmenjuju iskustva sa ekspertima u naučnim oblastima. Obrazovni centar “Kjurius” je postavljen u muzeju za stalno sa idejom da se tokom vremena razvija i menja kako bi zainteresovali i angažovali posetioce.
XS
SM
MD
LG