Linkovi

Slučajevi trovanja i trgovine strogo zaštićenih vrsta ptica u Srbiji


Otrovane ptice i šakali u Srbiji (foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)
Otrovane ptice i šakali u Srbiji (foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je na namerno masovno trovanje ptica grabljivica i šakala nadomak sela Osipaonice kod Smedereva. Iz društva navode da je šteta naneta Srbiji trovanjem strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste oko 2,2 miliona dinara.

Društvo navodi da se taj slučaj svrstava u najgore zabeležene u Srbiji u poslednjih 20 godina, i da je prijavljen nadležnoj inspekciji za zaštitu životne sredine. Inspekcija će po službenoj dužnosti obavestiti policiju i tužilaštvo.

Ukupno je stradalo 14 mišara, a kazna za ubijanje jednog primerka iznosi 160.000 dinara.

Usaopštenju se navodi da su18. februara, na plodnim poljima nadomak sela Osipaonice, na manje od 500 metara od prvih kuća nađena tela ukupno 12 mišara (Buteo buteo), strogo zaštićenih ptica grabljivica, i tela četiri šakala (Canis aureus), dva psa i jedne čavke (Corvus monedula).

Nekoliko dana ranije, Slaviša Šošić, stanovnik tog mesta, nadležnom inspektoru za zaštitu životne sredine prijavio je da je našao dva mrtva mišara, koja su odneta na analizu u veterinarski institut.

"Pretragom terena, ustanovili smo da je u pitanju masovno trovanje,”kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da su mrtve ptice i sisari ležali na svega nekoliko metara od dve ovčje lešine koje su sadržale otrovni "furadan", koji je izvor trovanja i ove, kako navodi, nezapamćene ekološke katastrofe.

Milan Ružić iz Društva kaže da je potrebno hitno neškodljivo uklanjanje zatrovanih lešina ovaca kako bi se sprečila dalja ekološka katastrofa.

"Uvereni smo da je neko od meštana koristio zabranjeni preparat 'furadan' kako bi otrovao šakale koji su se nastanili u blizini sela. Sumnjamo na namerno trovanje, jer su sa ovaca skinute ušne markice kako bi se sakrili tragovi o poreklu životinja,” rekao je Ružić u izjavi za RTS.

Mišari i šakali tokom cele godine pretežno se hrane glodarima kao što su voluharice, miševi i pacovi, koji se ubrajaju u glavne neprijatelje poljoprivrede, a jedu i ostatke uginulih i mrtvih životinja i time sprečavaju širenje zaraza u prirodi.

Aktivna toksična supstanca u "furadanu" je karbofuran, proizveden u vojnim laboratorijama kao nervni bojni otrov, a izaziva brzu smrt.

Zbog izuzetne toksičnosti, to sredstvo je zabranjeno u EU, Kanadi i SAD, a i u Srbiji, od maja 2014. godine.

Udruženje navodi da je "furadan" odgovoran za stradanje najmanje 40 jedinki orla belorepana u Vojvodini od 2008. godine.

Policija i aktivisti Društva su 19. februara na Kalenić pijaci u Beogradu sprečili nelegalnu prodaju 29 jedinki, a pet dana kasnije u Pančevu sprečena je trgovina strogo zaštićenim vrstama ptica na smotri sitnih životinja koju je u Srednjoj poljoprivrednoj školi "Josif Pančić" organiozovalo pančevačko Društvo odgajivača rasne živine.

"Ukupno su oduzete 82 ptice koje pripadaju strogo zaštićenim vrstama,” izjavio je Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Tucakov pojašnjava da je najviše bilo štiglića (26), a za njima slede zimovke (20), osam čižaka, šest šumskih ševa, šest crnokapih grmuša, četiri obične zebe, tri zelentarke, dve strnadice žutovoljke, dve poljske ševe, dve konopljarke, jedan kos, jedna crnogrla strnadica i jedna žutarica.

On dodaje da su nakon sačinjavanja zapisnika, ptice koje su bile u lošoj fizičkoj kondiciji, izgladnele ili obolele, prebačene na rehabilitaciju u prihvatilište za divlje životinje palićkog Zoo vrta, dok je ostatak pušten u Nacionalni park "Fruška gora".

"Divlje ptice hvataju mrežma u periodu seobe i zimovanja, drže ih u kavezima i prodaju upravo na ovakvim berzama koje po pravilu idu uz smotre divljih životinja,” kaže Ružić.

Društvo organizuje na svakoj berzi sitnih životinja mobilne straže i pomaže policiji i službama zaštite prirode da se ovome stane na put.

XS
SM
MD
LG