Linkovi

Slovenija: Ekološki avion spreman za prodaju


Ekološki avion sa dva sedišta dizajniran je za masovnu proizvodnju i prodaju.

Slovenačka kompanija ima novi projekat kojim želi da napravi revoluciju u avio industriji uz pomoć svojih nagrađivanih električnih aviona. Taj ekološki avion sa dva sedišta dizajniran je za masovnu proizvodnju i prodaju.

Taurus elektro, električni avion sa dva sedišta pravi se u Ajdovščini – malom slovenačkom gradu u blizini granice sa Italijom. Proizvođač, slovenačka kompanija Pipistrel, pravi avion koji je izuzetno jednostavan za korišćenje – napunite bateriju, uđete u kabinu i pritisnete dugme “kreni” koje aktivira propelere. Kada se jednom pokrene, lagani avion leti pomoću vetra zahvaljujući rasponu kirla od čak 15 metara.

“Ima samo dva dugmeta ‘gore’ i ‘dole’ i pun kapacitet, ali uvek možete odmah da ga isključite ukoliko želite da usporite letelicu“, objašnjava pilot Nejc Faganelj.

Motor je težak samo 550 kilograma i može da leti na visini od 2 hiljade metara. Posle toga, motor može da se iključi, a Taurus klizi po nebu kao jedrilica.

“Nije toliko teško iskopirati dizajn automobilske industrije. Ali napraviti nešto što je laganije, i efikasnije to još niko nije napravio”, kaže Jure Tomažić, inženjer za električne sisteme.

Pipstrel planira masovnu proizvodnju aviona, koji će da se prodaje za oko 120 hiljada dolara. Za sada je svega nekoliko zemalja dozvolilo letove električnim avionima, ali osnivači kompanije smatraju da će to da se promeni.

“Uveren sam da će u budućnosti električni avioni postati standard. Ova letelica će biti sposobna da preleti Atlantik, moći će da leti brže i da prevozi više ljudi”, ističe Ivo Boscarol, osnivač kompanije Pipistrel.

Idući projekat Pipistrela je da počne sa masovnom proizvodnjom električnih aviona sa četiri sedišta.

Taurus G4, napravljen u saradnji sa univerzitetom Pen stejt, osvojio je 2011. prestižnu nagradu NASA-e za ekološki avion.

XS
SM
MD
LG