Linkovi

Slovenački premijer upozorava na novu rutu za migrante


Arhiva - Egipatski migranti na obali čekaju na brod koji donosi tela migranata stradalih kada je potonulo njihovo plovilo kojim su, preko Sredozemnog mora, pokušali da se domognu evropske opbale, Rozeta, Egipat, 22. septembar 2016. (AP Photo/Eman Helal)

Premijer Slovenije Miro Cerar upozorio je da je otvorena migrantska ruta putem Jadranskog mora i poluostrva Istra, prenosi slovenačka agencija STA.

"Otvorena je nova ruta - Jadranskim morem do Istre. To nije nešto što nas se ne bi direktno ticalo," izjavio je Cerar po dolasku na neformalni samit Evropske unije koji se održava na Malti.

On je dodao da će Slovenija odlučno raditi na zatvaranju te nove rute, kao što je radila i na zatvaranju zapadnobalkanske.

"Ako bude potrebno poslaćemo i brod Triglav koji je već dva puta bio u Sredozemnom moru," rekao je Cerar.

Cerar je napomenuo kako u Italiju i na Maltu preko Sredozemlja pristiže najviše izbjeglica, koji inače u Sloveniju dolaze preko Italije i dodao da će na raspravi oko ograničavanja migracija na Mediteranu, posebno iz Libije u Italiju, snažno zagovarati akciju protiv krijumčara i migranata.XS
SM
MD
LG