Linkovi

Sloboda medija u EU pod udarom kao nikada ranije


Za EU sloboda medija je jedan od temelja i garancija slobodnog društva, nezamjenjiv mehanizam zaštite demokratije. Zato upozoravaju - sloboda govora i medija su pod udarom kao nikada ranije.

Sloboda govora i sloboda štampe pod sve većim udairima su danas širom svijeta, rekla je povodom svjetskog Dana slobode medija visoka predstavnica EU, Federika Mogerini. Ona je uvjerena da je slobodno, raznovrsno i nezavisno novinarstvo nezamjenjivo za promociju i zaštitu demokratije; ono pomaže gradnji stabilnog društva, ima ulogu u smirivanju tenzija i izbjegavanju konflikata. Slobodno novinarstvo podsjeća vlasti da su odgovorne za svoje akcije, a sloboda medija je sastavni dio politike EU.

U ime EU, Mogerini podsjeća sve države da su dužne da zaštite slobodu govora, da zakonima i zakonskim mjerama štite novinare, a sudski gone počinitelja napada na njih.

Visoka predstavnica upozorava da Unija u kontaktima sa trećim zemljama čini sve kako bi ukazala na slučajeve političkog pritiska, ograničavanja sloboda i preduzima konkretne korake na prevenciji i reakciji na slučajeve napada na novinare i blogere.

"Kao bivši novinar, znam da je od ključne važnosti biti nezavistan. Bez te slobode nema ni transparentnosti, borbe protiv korpucije, dobre uprave i slobode izbora. Nažalost Novinari bez granica upozoravaju da da je sloboda medija ugrožena kao nikada ranije, novinari se napadaju ne samo u autoritarnim režimima, već i u zemljama koje slove kao demokratske. Prema našoj slobodnoj procjeni, Turska je postala 'najveći svjetski zatvor za novinare' - prema Stokholmskom centru slobode, oko 200 novinara je zatvoreno a 50 medija ugašeno nakon prošlogodišnjeg pokušaja vojnog udara", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani i dodao, "Novinari se zatvaraju u Kini, Rusiji, Bjelorusiji, državama u latinskoj Americi, Africi, Aziji...Zato još jednom pozivam na puštanje na slobodu svih nelegalno zatvorenih novinara širom svijeta, zatočenih jer su radili svoj posao. Danas se moramo sjetiti i odati poštu svim novinarima koji su poginuli ili su zatočeni zato što su nastojali da pokažu činjenice. Sloboda novinara i medija je ključ da svijet napravimo boljim."

U Briselu vole reći da je EU najjači svjetski zaštitnik slobode govora i medija, medjutim, svjesni su da i medju državama članicama ne i misle svi jednako o slobodnom novinarstvu.

Medju posljednjim primjerima su potezi vlasti u Poljskoj, pa zatim i u Madjarskoj, gdje su nastojali da stave pod kontrolu novinare, medije a time da dokuče i cjelokupnu javnost. Podsjetnik je to da ne postoji trajno osvojena sloboda, već tek ona koja se osvaja svaki dan, na svakom mjestu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG