Linkovi

Skok sa ivice svemira


Feliks Baumgartner priprema se za skok
Feliks Baumgartner priprema se za skok

Austrijanac Feliks Baumgartner je postao prvi skakač koji je u slobodnom padu oborio brzinu zvuka.

Brajan Atli, iz Međunarodne federacije sportske avijacije, saopštio je da je Baumgartner tokom današnjeg slobodnog pada iznad pustinje u Nju Meksiku, postigao maksimalnu brzinu od 1342 kilometra na sat. To iznosi 1,24 Maha, odnosno brže je od brzine zvuka. Još niko nije postigao tu brzinu noseći na sebi samo specijalnu odeću.

Ekstremni sportista je današnjim skokom iz balona oborio i 52 godine važeći rekord u najvišem slobodnom padu uz pomoć padobrana i rekord u najvišem letu balonom kojim je upravljao čovek. Posle vožnje u kapsuli pod pritiskom koju je nosio balon napunjen sa 850 hiljada kubnih metara helijuma, Baumgartner je skočio sa visine od preko 38 kilometara iznad države Nju Meksiko, na jugozapadu Sjedinjenih Država.

On je oborio i rekord u visini skoka koji je 1960. postavio Amerikanac Džo Kitinger, koji je ovom prilikom pomagao Baumgartneru. Austrijanac se bezbedno spustio desetak minuta posle iskakanja iz kapsule. Projekat nazvan "Red bul stratos" trebalo je da se održi pre nedelju dana, ali je bio odložen zbog jakog vetra.

Direktan prenos skoka na internet sajtu Jutjub (Youtube) pratilo je oko osam miliona posetilaca. Baumgartner se za ovaj dogadjaj spremao pet godina. Skok je inače izveden tačno 65 godina pošto je Čak Jeger oborio brzinski rekord u slobodnom padu prvim skokom iz aviona Bel X-1.
XS
SM
MD
LG