Linkovi

Skupština Republike Srpske: Dan RS ostaje praznik


Milorad Dodik sa saradnicima pozdrvlja rezultate referenduma o Danu RS ( REUTERS/Dado Ruvic)
Milorad Dodik sa saradnicima pozdrvlja rezultate referenduma o Danu RS ( REUTERS/Dado Ruvic)

Dan Republike Srpske ostaje praznik u tom bosanskohercegovačkom entitetu, odlučila je u utorak po hitnom postupku Narodna skupština RS. Praznik će biti obeležavan i imaće sekularan karakter, stoji u odluci.

Način obeležavanja i praznovanja 9. januara, Dana Republike, uređuje se ovim zakonom, kojim se određuje i nadležni organ koji će urediti način kako građani, republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužno-preduzetničke delatnosti obeležavaju i praznuju ovaj dan.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu Milorad Dodik, kojim Narodna skupština obavezuje Vladu Republike Srpske da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima RS u delu koji se odnosi na ispoljavanje verskih sloboda, dok nisu prihvaćeni amandmani Narodnog demokratskog pokreta Dragana Čavića i Napredne Srpske, Adama Šukala.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je "izabran glas građana prilikom izrade ovog zakona" i da nije istina da ne postoji Dan Republike Srpske.

"Dan Republike definisan je u Zakonu o praznicima Republike Srpske. Predstavnici pozicije i opozicije, te pravni eksperti mesecima su razgovarali o mogućim rešenjima u Zakonu o Danu Republike Srpske", rekla je Rešićeva, a prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Za Zakon o Danu Republike Srpske glasalo je 57 poslanika, protiv su bila dva, a tri uzdržana.

Podsetimo, pitanje da li da 9. januar ostane državni praznik u RS, postavljeno je građanima na referendumu. To je inače dan kada je 1992. proglašena Srpska Republika Bosna i Hercegovina kao odgovor na proglašenje nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine od tadašnje Jugoslavije koje je sprovedeno bez podrške bosanskih Srba,

Ustavni sud BiH proglasio je referendum neustavnim, Sjedinjene Države pozvale su da se on ne održi, a podršku referendumu uskratila je i Srbija. Ipak, referendum je održan i ogromnom većinom građani koji su izašli na glasanje su se izjasnili pozitivno o ideji da taj datum bude Dan RS.

Sjedinjene Države su referendum ocenile kao ilegalan, a zvanični Beograd je pozvao na smirivanje strasti.

XS
SM
MD
LG