Linkovi

Skupština Crne Gore o sastavu vlade


Poslanici crnogorskog parlamenta počeli su raspravu o Predlogu zakona o primjeni Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore (Leks specijalis), izboru članova Vlade i razrješenju predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Na platou ispred crnogorskog parlamenta, danas su ostale samo pristalice opozicionog Demokratskog fronta. Njihovi poslanici, nakon sedam mjeseci vaninstitucionalnog djelovanja, danas su ušli u skupštinsku salu, raširili transparent, ali ubrzo zatražili pauzu zbog, kako su rekli, povećanog broja propadnika policije u zgradi parlamenta.

Sjednica Skupštine potom je prekinuta i zakazan Kolegijum na kojem se, na zahtjev dijela opozicije, tražilo objašnjenje od nadležnih institucija o povećanom broju policajaca u zgradi parlamenta.

Potpredsjednik Skupštine, Branko Radulović kazao je na početku zasijedanja da se u zgradi crnogorskog parlamenta nalazi veliki broj naoružanih policijaca, kako je rekao, 150 do zuba naoružanih ljudi koji nikad nijesu bili u ovom domu.

Iz DF-a su ponavljali da je Skupština pretvorena u "SAJ-ovski bunker".

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić rekao je da je policijsko obezbjeđenje pojačano jer se u zgradi parlamenta nalazi trezor Crne Gore. On je dodao da je još 4.maja tražio i da nije dobio objašnjenje i informaciju zašto je u Skupštini pojačano prisustvo policije. Krivokapić je kazao da ne vidi razlog ovolikog broja policije, ali da on ne odlučuje o tome.

Iz DPS-a su ustvrdili da o potpisanom Sporazumu vlasti i opozicije i rekonstrukciji Vlade ne govori niko i da je cilj DF-a opstrukcija sjednice.

Kolegijum predsjednika Skupštine dogovorio je, potom, povlačenje dodatnog policijskog obezbjeđenja iz parlamenta.

Ponovljen je poziv Ministarstvu unutrašnjih poslova i rukovodiocu Dušku Markoviću da odgovori koliko je bilo policajaca u parlamentu i zašto su bili prisutni.

Inače, Sporazumom koji je danas bio na dnevnom redu, predviđeno je da opozicija u kabinetu premijera Mila Đukanovića dobije mjesto potpredsjednika Vlade i ministara unutrašnjih poslova, finansija, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede, te oko 200 radnih mjesta, od državnih preduzeća do javnih ustanova.

XS
SM
MD
LG