Linkovi

Škrelji razljutio kongresmene


Martin Škrelji, bivši izvršni direktor Turing Pharmaceuticals LLC priprema se da svedoči pred odborom Predstavničkog doma
Martin Škrelji, bivši izvršni direktor Turing Pharmaceuticals LLC priprema se da svedoči pred odborom Predstavničkog doma

Bivši izvršni direktor jedne američke farmaceutske kompanije razgnevio je američke zakonodavce odbijanjem da objasni zbog čega je za 5.000 procenata podigao cenu leka koji može da spase život obolelima od AIDS-a.

Martinu Škreljiju rečeno je da napusti pretres u Kongresu pošto se pozvao na Peti amandman američkog ustava, koji mu daje pravo da ne odgovara na pitanja kako bi se zaštitio od samooptuživanja. 32-godišnji Škrelji dobio je poziv da se pojavi pred Kongresom pošto je njegova bivša kompanija, Turing Pharmaceuticals, podigla cenu Daraprima, koji se koristi u lečenju side i odredjenih vrsta raka, sa 13.50 na 750$ po piluli.

Kada je cena Daraprima drastično skočila u avgustu prošle godine, američka javnosti, političari pa čak i zvaničnici farmaceutske industrije reagovali su sa ogorčenjem. Cena je skočila ubrzo pošto je kompanija Turing, pod Škreljijevom upravom, kupila patent za lek. Američki zakonodavci i Federalna trgovinska komisija sada istražuju da li je kompanija prekršila zakone protiv monopola na tržištu.

"Po savetu advokata, pozivam se na pravo iz Petog amandmana koje me štiti od samooptuživanja i s poštovanjem odbijam da dogovorim na vaše pitanje”, izjavio je Škrelji.

Tokom pretresa, bivši menadžer hedž fonda po svemu sudeći se podsmevao članovima Kongresa, zbog čega mu je rečeno da napusti pretres. Škreljijev advokat Ben Brefman kasnije je pokušao da opravda njegovo ponašanje.

"Deo toga što ste videli je bila nervozna energija osobe koja bi veoma želela da objasni šta se dogodilo, ali je pristala da sluša svog advokata.”

Medjutim, Šrkeljijeva poruka na Tviteru kasnije istog dana pokazala je samo prezir prema Kongresu.

"Imao je odličnu priliku da uradi ono što kaže da je želeo da uradi – edukuje Kongres o uspostavljanju cena lekova – ali je to preskočio. Tako da pretpostavljam da na kraju ipak nije bio toliko zainteresovan da nas edukuje”, izjavio je Trej Gaudi, kongresmen iz Južne Karoline .

Turing i ostale kompanije koje prodaju skupe lekove navode da se veći deo prihoda investira u istraživanja i razvoj novih lekova koji spasavaju živote. Na pitanje koliko je moralno učiniti cenu Daraprima nepristupačnom mnogim teško bolesnim pacijentima, predstavnica Turinga, Nensi Reclef, navela je da kompanija takodje investira u “programe za pacijente.”

"Nismo želeli da podizanje cene na bilo koji način ugrozi pacijente.”

Medjutim, neki zakonodavci došli su na pretres dobro pripremljeni da pobiju takve tvrdnje.

"Farmaceutske kompanije znaju da zamaskiraju svoj ogroman profit tvrdnjama kako pomažu pacijentima koji ne mogu da priušte njihove astronoomske cene. Danas ćemo čuti slično svedočenje jedne kompanije. Ali razlika je u tome što smo sada prozreli njihovu dimnu zavesu”, kazao je Elajdža Kamings, kongresmen iz Merilenda.

Analitičari navode da će Škreljijevo ponašanje naneti štetu američkoj farmaceutskoj industriji.

"Mislim da je to definitivno razgnevilo brojne ljude. I nezgodno je što će to pokrenuti pozive za kontrolu cena lekova u farmaceutskoj industriji uopšte” - navodi Jevgenij Fejman iz Instituta Menhetn.

Škrelji je inače suočen sa optužbama za finansijske malverzacije u druge dve kompanije.

XS
SM
MD
LG