Linkovi

Bela kuća: Nismo objavili rat Severnoj Koreji


Portparolka Bele kuće Sara Sanders odgovara na pitanja novinara
Portparolka Bele kuće Sara Sanders odgovara na pitanja novinara

Izjava severnokorejskog ministra inostranih poslova da su Sjedinjene Države objavile rat Pjongjangu je apsurdna, saopštila je u ponedeljak Bela kuća.

"Nismo objavili rat Severnoj Koreji", rekla je novinarima portparolka Sara Sanders.

Američki državni sekretarijat takođe je saopštio da Sjedinjene Države nisu u ratu sa Severnom Korejom.

Severnokorejski ministar inostranih poslova Ri Jong Ho prethodno je rekao da su Sjedinjene Države objavile rat njegovoj zemlji i da će Pjongjang preduzeti kontra-akciju ukoliko oseti pretnju, uključujući obaranje američkih ratnih aviona u regionu.

Ri je tu pretnju direktno povezao sa komentarima Donalda Trampa na Tviteru u subotu. Odgovarajući na Rijevo obraćanje Generalnoj skupštini UN ranije tokom dana, Tramp je napisao „Upravo sam čuo govor severnokorejskog ministra inostranih poslova u UN. Ako je to odraz misli malog raketaša, on neće biti tu mnogo dugo.“

Severnokorejski ministar je izjavio da, imajući u vidu da ta izjava stiže od nekoga ko je trenutno predsednik Sjedinjenih Država, to predstavlja jasnu objavu rata i da svi treba da imaju u vidu da je Amerika prva objavila rat Severnoj Koreji.

Ministar Ri Jong Ho je dodao da njegova zemlja ima sva prava na kontra mere, uključujući pravo da obara sve američke vojne avione i ako nisu unutar vazdušnog prostora Severne Koreje.

Portparol Pentagona pukovnik Robert Mening izjavio je da će, ako Severna Koreja ne prestane sa provokacijama, vojska pružiti opcije predsedniku u vezi sa tom zemljom. „Imamo pravo da letimo, plovimo i operišemo gde je legalno moguće širom sveta", rekao je Mening.

XS
SM
MD
LG