Linkovi

Razmena oštrih reči između predsednika SAD i Severne Koreje


Arhiva - Čovek posmatra TV ekran na kome se vide predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Severne Koreje Kim Džong Un, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 10. avgust 2017.
Arhiva - Čovek posmatra TV ekran na kome se vide predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Severne Koreje Kim Džong Un, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 10. avgust 2017.

Napetosti između SAD i Severne Koreje rastu nakon što je predsednik Tramp protiv Severne Koreje naložio uvođenje novih sankcija. Kim Džong Un je odgovorio najavom da će testirati novu hidrogensku bombu, a obojica lidera razmenjuju i lične uvrede.

Žestok rat rečima, a tenzije rastu. Predsednik Tramp jutros je na Tviteru napisao da će “Kim Džong Un, očigledno “ludak” koji nema problem s tim da ubija ili do smrti izgladnjuje svoje ljude, biti testiran kao nikad do sada”.

Taj tvit je reagovanje na nagoveštaje novih nuklearnih testova Severne Koreje.

Kim Džong Un poručio je da će, pošto je Tramp pred celim svetom uvredio i njega i Severnu Koreju i na najsvirepiiji način do sada objavio rat, razmotriti najstroži odgovor Severne Koreje.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje odgovorio je da najstrože mere podrazumevaju i testiranje hidrogenske bombe na Pacifiku.

Sve ove izjave stigle su posle obraćanja Trampa u Ujedinjenim nacijama u utorak.

„SAD imaju snagu i strpljenje, ali ako budemo primorani da branimo sebe ili svoje saveznike – nećemo imati drugog izbora nego da totalno uništimo Severnu Koreju“, rekao je predsednik SAD Donald Tramp.

Kim Džong Un poručio je da će Tramp “skupo platiti” zbog svojih reči i nazvao ga “mentalno poremećenim”, “gangsterom” i “nepodobnim za mesto predsednika”.

Predsednik Tramp odlučio je da se pooštre ekonomske sanckije, a Kina, koja je najveći trgovinski partner Severne Koreje složila se sa novim, strožim merama. Između ostalog, one podrazumevaju da najveća banka u toj zemlji prekine da posluje sa Pjongjangom.

“Nastavićemo sa diplomatskim naporima da rešimo krizu, ali kao što je i predsednik rekao, i vojna opcija je na stolu. Kada utvrdimo prirodu ove nove pretnje, predsednik će doneti odluku o odgovarajućim akcijama”, rekao je Reks Tilerson, državni sekretar SAD.

XS
SM
MD
LG