Linkovi

Škola jezika u službi američke vojske


Profesorka egipatskog dijalekta u školi Sekretarijata za odbranu u Montereju sa svojim učenicima (Foto: DLI).
Profesorka egipatskog dijalekta u školi Sekretarijata za odbranu u Montereju sa svojim učenicima (Foto: DLI).

Razumevanje strane kulture i sposobnost komunikacije sa lokalnim stanovništvom su ključna komponenta vojne strategije u stranim zemljama. Poznavanje jezika i svest o kulturnim razlikama ponekad mogu da presude da li će neka vojna misija biti uspešna ili ne. Jedna od ustanova u kojoj američko vojno osoblje stiče znanje o stranim kulturama i jezicima jeste škola Sekretarijata za odbranu u Montereju Kaliforniji.

U Centru za strane jezike, američki vojnici uče strani jezik i kulturu. Predaju im izvorni govornici, ali i vojni instruktori, Amerikanci, koji su naučili jezik. Vodnik Gerik Bartlet predaje paštu:

“Moja primarna uloga je da pomognem da se prebrodi jaz izmedju paštua i engleskog jezika, sa perspektive nekoga kome je engleski maternji jezik.“

Učenici u Institutu u Montereju u Kaliforniji potiču iz svih grana američke vojske. Gde god da postoji američka ambasada, postoji vojni ataše koji je prošao obuku iz stranog jezika u ovom Institutu.

“Ja sam oficir za spoljnopolitičke odnose. Pripremaju me za rad u ambasadi, kako bih pomogao u jačanju odnosa. Zato ću učestvovati u programu najmanje četiri godine“, kaže Brejden Kolman, major američkog ratnog vazduhoplovstva.

U školi radi približno 1.800 instruktora koji svoje učenike obučavaju ubrzanim tempom – kursevi traju izmedju 24 i 64 nedelje.

“Kada kažemo nekome da naši studenti nauče jezik za devet meseci, ili 35 ili 47 nedelja, niko nam ne veruje“, kaže instruktorka Izabela Kristofer.

Uz obuku iz jezika, studenti su takođe izloženi situacijama iz stvarnog života u posebnom delu instituta gde „uranjaju“ u stranu kulturu. Kada tu kroče, ostavljaju engleski za sobom. Nose odeću lokalnih stanovnika i komuniciraju na jeziku koji nastoje da savladaju.

“S obzirom na budući angažman ovih vojnika, to im pomaže da komuniciraju sa lokalnim stanovištvom, a kada meštani budu videli da vojnici makar pokušavaju da govore njihov dijalekt, odgovoriće na isti način, što je veoma korisno“, objašnjava šef katedre za arapski jezik Vilijam Samir Al-Vahab.

Dok Obamina administracija intenzivira kampanju protiv Islamske države u Iraku i Siriji povećavajući prisustvo specijalnih snaga koje savetuju lokalne saveznike, ova škola će verovatno igrati ključnu ulogu u toj misiji.

XS
SM
MD
LG