Linkovi

Sekretar odbrane SAD Lojd Ostin hospitalizovan, ovlašćenja prebačena na zamenicu


Arhiva - Sekretar za odbranu Lojd Osin govori na brifingu za novinae u Pentagonu, 1. februara 2024.
Arhiva - Sekretar za odbranu Lojd Osin govori na brifingu za novinae u Pentagonu, 1. februara 2024.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin prebačen je u nedelju u vojnu bolnicu Volter Rid zbog lečenja "simptoma koji ukazuju na hitan problem s bešikom", rekao je portparol Pentagona.

"Obavešteni su zamenik sekretara za odbranu i predsedavaući Združenog generalštaba. Pored toga, obavešteni su Bela kuća i Kongres", rekao je sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Rajder u pisanoj izjavi.

Kasnije je Rajder obavio još jednu izjavu, rekavši u njoj da je oko 17 časova u nedelju, Ostin preneo "funkcije i dužnosti kancelarije" na zamenicu sekretara za odbranu Ketlin Hiks.

"Zamenica sekretara za odbranue preuzela je funkcije i dužnosti. Obavešteni su načelnik generalštaba, Bela kuća i Kongres", navodi se u saopštenju.

Zvaničnici Vojno-medicinskog centra Volter Rid rekli su da je Ostin primljen u bolničku jedinicu intenzivne nege "na podršku i pažljivo praćenje" nakon što je prošao testove.

"U ovom trenutku nije jasno koliko dugo će sekretar Ostin ostati u bolnici", rekli su zvaničnici u saopštenju. "Ne očekuje se da će trenutni problem sa bešikom promeniti njegov predviđeni potpuni oporavak. Prognoza u vezi sa njegovim kancerom ostaje odlična".

Rajder je rekao da će mediji o Ostinovom stanju biti obezbeđene što je pre moguće.

Krajem prošle godine, Ostinu je dijagnostikovan rak prostate. Kritikovan je što je držao u tajnosti svoju dijagnozu, operaciju i naknadnu hospitalizaciju sa komplikacijama od zahvata.

Ostin (70) je 1. februara za Asošijeted pres rekao da su ga, kada mu je prvi put saopštena dijagnoza, "vesti potresle".

"Iskreno, moj prvi instinkt je bio da to zadržim za sebe, privatno".

"Želim da budem kristalno jasan: nismo ovo uradili kako treba. I nisam ovo uradio kako treba. Trebalo je da kažem predsedniku za svoju dijagnozu raka. Takođe je trebalo da saopštim svom timu i američkoj javnosti i preuzimam punu odgovornost", rekao je Ostin 1. februara. "Izvinjavam se svojim saigračima i američkom narodu".

Nakon što mu je ranije u decembru dijagnostikovan rak prostate, otišao je u bolnicu na hirurški zahvat 22. decembra. Sledeće nedelje je radio od kuće, izvestio je Asošijeted pres.

Ostin je ponovo primljen 1. januara i proveo je još dve nedelje u bolnici nakon što je doživeo ekstremne bolove i bio je primljen na jedinicu intenzivne nege.

Predsednik Džo Bajden i drugi ključni lideri obavešteni su o Ostinovoj dijagnozi više od nedelju dana nakon što je ponovo primljen u bolnicu.

Ostinovo neobaveštavanje o svojoj situaciji podstaklo je promene u federalnim smernicama i pokrenulo internu reviziju u Pentagonu i reviziju procedura obaveštavanja unutar odeljenja.

Dopisnica Glasa Amerike iz Pentagona Karla Beb doprinela je pisanju ovog izveštaja. Korišćene su neke informacije agencie Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG