Linkovi

Bajden stiže u posetu Havajima posle razornih požara


Članovi tima za pretragu i oporavak rade sa psom tragačem dok proveravaju ugljenisane zgrade i automobile posle požara na Mauiju, u Lahaini, 18. avgusta 2023.
Članovi tima za pretragu i oporavak rade sa psom tragačem dok proveravaju ugljenisane zgrade i automobile posle požara na Mauiju, u Lahaini, 18. avgusta 2023.

SAD Predsednik Džo Bajden putuje u pacifičku ostrvsku državu Havaji kako bi se sastao sa zvaničnicima i preživelima i istražio štetu od šumskih požara koji su opustošili Maui.

Bela kuća je saopštila da će Bajden i prva dama Džil Bajden "iz prve ruke videti posledice razornih šumskih požara i razgovarati o naporima za oporavak".

Požari ranije ovog meseca izazvali su velika razaranja u primorskom gradu Lahaina, pri čemu je poginulo najmanje 114 ljudi. Guverner Džoš Grin rekao je da se očekuje da će se broj poginulih pove'avati dok traju napori da se pronađu nestali.

Bidens to Visit Locals, First Responders on Fire-Ravaged Maui
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Grin je u nedelju za CBS rekao da su timovi za pretragu prošli kroz 85 odsto zone koju pretražuju, ali da bi potraga u preostalim delovima mogla da potraje nedeljama. On je rekao da se više od 1.000 ljudi i dalje vodi kao nestalo.

"Sutra stiže predsednik, a ja ću se potruditi da naš oporavak stigne što je pre moguće", rekao je Grin u video snimku objavljenom u nedelju kasno uveče.

On je takođe naveo zabrinutost zbog obnove u Lahaini i poštovanje domorodaca havajske kulture, rekavši da će njegova administracija "slušati glasove Lahaine da nam kaže kako i kada obnovimo".

U tekstu su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG