Linkovi

Zvaničnik na Mauiju podneo ostavku posle kritika da nije oglasio sirene za opasnost


Ostaci grada Lahaine posle fatalnih požara, 11. avgust 2023.
Ostaci grada Lahaine posle fatalnih požara, 11. avgust 2023.

Administrator Uprave za vanredne situacije okruga Maui, Herman Andaja, koji se suočio sa kritkama stanovništva i medija zbog načina na koji je upravljano katastrofalnim požarima, podneo je ostavku. U vatrenoj stihiji na Havajima poginulo je najmanje 111 ljudi, a stotine se vode kao nestale.

U zvaničnom saopštenju šefa okruga Maui Ričarda Bisena, za ostavku Andaje se navode zdravstveni razlozi.

"S obzirom na ozbiljnost krize sa kojom se suočavamo, moj tim i ja ćemo postaviti nekoga na ovu ključnu poziciju što je pre moguće“, rekao je Ričard Bisen.

Ostavka se desila dan nakon što se Andaja prvi put pojavio u javnosti,a više od nedelju dana nakon požara koji je napravio štetu od 5,5 milijardi dolara.

Stanovnici Mauija su se požalili da se sirene za opasnost nisu oglasile tokom požara i da nisu bili upozoreni. Andaja je na konferenciji za novinare objasnio da je takva odluka doneta jer bi sirene bile "neefikasne i zbunjuće".

Herman Andaja, šef Uprave za vanredne situacije na ostrvu Maui na konferenciji za novinare u Vailuku
Herman Andaja, šef Uprave za vanredne situacije na ostrvu Maui na konferenciji za novinare u Vailuku

"Građani su obučeni da beže u više predele kada čuju sirene. Da smo ih oglasili, ljudi bi otišli ka planini, u ovom slučaju - pravo u požare", rekao je Andaja.

Agencija Asošiejted pres je objavila da je zakazivanje sistema za uzbunu bio samo jedan od pogrešnih poteza u komunikaciji nadležnih, što je doprinelo haosu.

Havaji imaju jedan od najvećih sistema sirena za opasnost na svetu. Napravljen je posle cunamija 1946. koji je na Velikom ostrvu ubio najmanje 150 ljudi, i koristi se i u slučaju požara.

Državna tužiteljka Havaja, En Lopez, najavila je da će nezavisna organizacija sprovesti istragu o odgovoru vlade na katastrofu i da će ta istraga verovatno trajati mesecima.

Ejveri Dagupion, čiji je dom uništen u požaru, jedan je od onih koji nisu dobili upozorenje da se sklone.

On je ukazao na saopštenje gradonačelnika Bisena od 8. avgusta i rekao da je požar opod kontrolom. To je, smatra Dagupion, ljudima dalo osećaj sigurnosti.

Međutim, gradonačelnik i guverner Havaja Džoš Grin, odbacili su te kritike i istakli da su i vatrogasci izgubili kuće u požaru.

Raseljeni se sada nalaze u hotelima.

Uzrok požara i dalje se istražuje. Ali, Havaji su pod sve većim rizikom od prirodnih katastrofa - posebnoo požara, pokazala je analiza dokumenata Agencije za vanredne situacije (FEMA).

XS
SM
MD
LG