Linkovi

Bajden kaže da je morao da iskoristi novac iz Trampove ere za izgradnju zida


Petočlana porodica iz Gvatamale i još jedan čovek iz PErua hodaju pustinjom nakon što su prešli granični zid u oblasti Tauson, na granici Meksika i SAD, 29. avgusta 2023.
Petočlana porodica iz Gvatamale i još jedan čovek iz PErua hodaju pustinjom nakon što su prešli granični zid u oblasti Tauson, na granici Meksika i SAD, 29. avgusta 2023.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden branio je u četvrtak odluku svoje administracije da odustane od primene 26 federalnih zakona u Južnom Teksasu, kako bi se omogućila izgradnja novih 32 kilometra zida na granici sa Meksikom.

Bajden je rekao da nema drugog izbora osim da iskoristi sredstva iz Trampove ere kako bi se izgradio zid koji bi trebalo da zaustavlja ilegalne migracije iz Meksika.

Međutim, upitan da li misli da takvi zidovi funkcionišu jasno je odgovorio: "Ne".

Gradnja novih kilometara zida najavljena je u junu, ali su sredstva za to izdvojena još 2019. godine, pre nego što je demokratski predsednik stupio na dužnost. Bajden je rekao da je pokušao da natera zakonodavce da preusmere novac, ali da je Kongres to odbio i da zakon zahteva da se sredstva koriste za ono što su odobrena i da bi gradnja trebalo da se završi 2023. godine.

"Novac je namenjen za zid na granici. Ne mogu to zaustaviti", rekao je Bajden.

Ipak, odricanje od donošenja federalnih zakona zarad izgradnje zida– nešto što je takođe učinjeno kada je republikanac Donald Tramp bio predsednik – pokrenulo je pitanja, naročito zato što je upravo Bajden osudio trošenje novca na izgradnju graničnog zida kada se kandidovao za Belu kuću. Jedna od prvih Bajdenovih odluka kao predsednika bila je da se zaustavi korišćenje sredstava za vanredne situacije za izgradnju zida duž južne granice.

Trampovi saveznici rekli su da je ovaj potez Džoa Bajdena samo pokazatelj da je Tramp bio u pravu. Na društvenim mrežama oglasio se i Tramp lično.

"Kao što sam često govorio - hiljadama godina postoje samo dve stvari koje su dosledno funkcionisale - točkovi i zidovi! Hoće li se Džo Bajden izviniti meni i Americi što je trebalo toliko vremena da se pokrenemo…? Čekaću njegovo izvinjenje", napisao je Tramp.

Odluka je odmah naišla na kritike zagovornika prava imigranata i predsednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji ju je nazvao "neuspehom".

"To je nazadovanje jer ne rešava problem", rekao je on u četvrtak. Lopez Obrador je u prošlosti često hvalio Bajdena jer je, kako je govorio "posle dugo vremena prvi američki predsednik koji nije podigao zidove".

Ipak, sekretar za unutrašnju bezbednost SAD Alehandro Majorkas rekao je u saopštenju da ne postoji nova politika u pogledu graničnih zidova.

"Od prvog dana ova administracija je jasno stavila do znanja da granični zid nije rešenje. To ostaje naš stav i naša pozicija se nikada nije pokolebala", rekao je Majorkas.

Odluka da se sa izgradnjom zida ipak nastavi došla je u trenutku u kom se Bajdenova administracija bori sa sve većim prilivom migranata na granici i dok demokratski lideri u Njujorku, Čikagu i Vašingtonu traže federalnu pomoć kako bi se izborili sa sve većim brojem migranata u svojim gradovima.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost objavio je u Federalnom registru najavu najnovijeg plana za izgradnju dodatnog dela zida u okrugu Star u Teksasu. U tom okrugu beleži se "veliki broj ilegalnih ulazaka", a procene su da je tokom ove fiskalne godine zabeleženo oko 245.000 ilegalnih prelazaka u sektoru doline Rio Grande.

XS
SM
MD
LG