Linkovi

Iz pogrebnog preduzeća u Koloradu uklonjeni neadekvatno odloženi posmrtni ostaci 189 ljudi


Mrtvačka kola i delovi zgrade stoje iza pogrebnog zavoda "Return to Nature" u Penroseu, Kolorado, 5. oktobra 2023.
Mrtvačka kola i delovi zgrade stoje iza pogrebnog zavoda "Return to Nature" u Penroseu, Kolorado, 5. oktobra 2023.

Pre dve nedelje u skladištu jednog pogrebnog preduzeća u Koloradu pronađeno je, kako je tada procenjeno, oko 115 nepropisno uskladištenih raspadnutih tela. Ipak, zvaničnici su u utorak saopštili da su iz tog skladišta uklonjeni posmrtni ostaci najmanje 189. ljudi.

Posmrtne ostatke vlasti su pronašle nakon što su primili izveštaj o "odvratnom mirisu" unutar orornule zgrade u pogrebnom preduzeću "Return to Nature" u malom gradu Penrouz, oko 160 kilometara južno od Denvera.

Komšije kažu da su danima osećali smrad, a vlasti su 4. oktobra ušle u zapuštenu zgradu pogrebnog preduzeća sa nalogom za pretres i pronašle tela koja se raspadaju.

Iako zvaničnici nisu otkrili više detalja o tome šta je sve pronađeno u skladištu pogrebnog preduzeća, šerif okruga Fremont Alen Kuper je scenu opisao kao užasavajuću.

Svi ostaci su uklonjeni sa te lokacije 13. oktobra, ali su zvaničnici naveli da bi se konačan broj preminulih čija su tela bila uskladištena na nepropisan način mogao ponovo promeniti, kako teče proces identifikacije.

Ne zna se koliko će taj proces trajati, ali se on realizuje uz prisustvo tima FBI koji se angažuje prilikom nesreća sa većim brojem nastradalih, poput avionskih nesreća.

Predstavnici vlasti i snaga reda hodaju ispred zatvorenog pogrebnog preduzeća u Pnrosu, Kolorao, 6. oktobra 2023.
Predstavnici vlasti i snaga reda hodaju ispred zatvorenog pogrebnog preduzeća u Pnrosu, Kolorao, 6. oktobra 2023.

Porodice koje su koristile usluge pogrebnog preduzeća postaju sve zabrinutije zbog nepoznanica o sudbini svojih najmilijih preminulih. Lokalni zvaničnici su rekli da će informacije do porodica stizati blagovremeno, kako posmrtni ostaci budu identifikovani.

Vlasnici pogrebnog preduzeća "Return to Nature" su Džon Halford i njegova supruga Keri. Dan nakon što je prijavljen smrad, pozvao ih je direktor državne agencije za registraciju pogrebnih preduzeća i krematorijuma i tom prilikom je Halford priznao da ima "problema" na toj lokaciji i da su na tom mestu vršili taksidermiju (prepariranje), navodi se u izveštaju obavljenom 5. oktobra.

Kompanija, koja je nudila kremacije i "zelene" sahrane bez tečnosti za balsamovanje, nastavila je da posluje kako su njeni finansijski i pravni problemi rasli. Zelene sahrane su legalne u Koloradu, ali svako telo koje nije sahranjeno u roku od 24 sata mora biti pravilno rashlađeno.

Vlasnici pogrebnog zavoda "Return to Nature" propustili su da plate porez poslednjih meseci, iseljeni su sa jednog od svojih imanja i tužili su ih zbog neplaćenih računa krematorijumu koji je prestao da posluje sa njima pre skoro godinu dana, prema javnim evidencijama i intervjuima sa ljudima koji su radili sa njima.

Kolorado ima jedan od najslabijih nadzora nad pogrebnim zavodima u zemlji bez rutinskih inspekcija ili kvalifikacijskih zahteva za operatere pogrebnih ustanova

XS
SM
MD
LG