Linkovi

FBI zabrinut zbog mogućeg koordinisanog napada u SAD posle masakra u Moskvi


ARHIVA - Direktor FBI-a Kristofer Rej govori tokom saslušanja pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja, na Kapitol hilu, 11. marta 2024. (Foto: AP/Mark Schiefelbein)
ARHIVA - Direktor FBI-a Kristofer Rej govori tokom saslušanja pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja, na Kapitol hilu, 11. marta 2024. (Foto: AP/Mark Schiefelbein)

FBI je zabrinut zbog mogućeg organizovanja napada u Sjedinjenim Državama sličnog onom u kojem je ubijen veliki broj ljudi u ruskoj koncertnoj dvorani prošlog meseca, očekuje se da će direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej reći američkim zakonodavcima tokom današnjeg svedočenja u Predstavničkom domu.

"Gledajući unazad na svoju karijeru u sprovođenju zakona, teško bih se setio vremena u kojem je toliko pretnji našoj javnoj i nacionalnoj bezbednosti toliko naraslo odjednom", očekuje se da kaže Rej tokom svedočenja o budžetu. "Ali to jeste slučaj dok ja sedim ovde danas".

U napadu 22. marta na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve poginule su najmanje 144 osobe, što je najsmrtonosniji napad u Rusiji u poslednjih 20 godina. Ogranak ekstremističke grupe Islamska država preuzeo je odgovornost, ali je ruski predsednik Vladimir Putin, ne navodeći dokaze, pokušao da okrivi Ukrajinu.

Američki zvaničnici zabrinuti su zbog mogućnosti napada pojedinca ili male grupe inspirisane ratom između Izraela i Hamasa u Gazi. Takođe, FBI je sve zabrinutiji zbog mogućeg koordinisanijeg napada posle masakra u Rusiji, planira Rej da kaže tokom svedočenja.

"Sve više zabrinjava 'potencijal za koordinisan napad ovde u domovini, sličan napadu ISIS-a koji smo videli u koncertnoj dvorani u Rusiji pre nekoliko nedelja", trebalo bi da kaže Rej.

Direktor FBI-a takođe planira da izvrši pritisak na zakonodavce da obnove američki program nadzora koji bi trebalo da istekne ovog meseca, nazivajući ga nezamenljivim oružjem protiv američkih neprojatelja. Skromna revizija tog programa blokirana je u Predstavničkom domu u sredu zbog zabrinutosti članova obe stranke da nije otišla dovoljno daleko u suzbijanju nadzornih ovlašćenja vlade.

“To je ključno za obezbeđenje naše nacije, a vreme nam ističe", planira Rej da kaže zakonodavcima.

XS
SM
MD
LG