Linkovi

Situacija u Venecueli se ne smiruje


Protivnici Nikolasa Madura na protestu u Karakasu, 20. aprila 2017.
Protivnici Nikolasa Madura na protestu u Karakasu, 20. aprila 2017.

Najmanje 12 ljudi je poginulo, desetine su povređene, a oko 270 ih je privedeno u sukobima demonstranata i policije u Venecueli. Uprkos intenzivnoj policijskoj i vojnoj aktivnosti stotine hiljada gradjana protestuju u velikim gradovima protiv predsednika Nikolasa Madura.

Politička kriza u Venecueli ne jenjava. Venecuelanska opozicija insistira na održavanju izbora, puštanju na slobodu takozvanih političkih zatvorenika, otvaranju humanitarnih kanala za dostavu hrane i lekova i poštovanju Nacionalne skupštine. Tokom marša ćutnje, održanog u čast onih koji su pali tokom protesta opozicioni lider Enrike Kapriles je naglasio da opozicija mora da nastavi proteste mirno kako bi postigla uvodjenje promena.

Ako nastavimo ovom stazom kojom smo krenuli i to učinimo jedinstveni i onako kako treba samo jedna stvar nas čeka, a to je pobeda, pobeda i promena u Venecueli.

Usred ove situacije, predsednik Nikolas Maduro je apelovao na opoziciju da obustavi svoje akcije, a na pristalice takozvane “Bolivarijanske revolucije” bivšeg predsednika Uga Čavesa da je brane.”

“A gradjanima poručujem, budite budni na ulicama, podržite bezbednosne snage i javni red, pružite aktivnu podršku Bolivarijanskoj nacionalnoj gardi i policiji”, kaže Nikolas Maduro.

Šef države je naglasio da je, kako se izrazio, desnica pozvala na napad na vladu i nasilje u zemlji.

Oni su odgovorni za sve ovo nasilje, sve mrtve, svu štetu.

Za razliku od toga, opozicioni kongresmen, Hose Gera, je apelovao na nacionalne oružane snage da kontrolišu paravojnu “Bolivarijansku” policiju.

Zato što oni vode kampanju destabilizacije u Venecueli, ovim akcijama jer su za neke žrtve odgovorne njihove paravojne grupe.”

Opozicija je zatvorila nekoliko važnih puteva u najvećim gradovima širom Venecuele.

XS
SM
MD
LG