Linkovi

Prosirijske snage u kontranapadu na pobunjenike u Damasku


Dim koji je usledio verovatno nakon vazdušnog napada na deo grada Džobra, u istočnom pojasu Damaska, glavnog grada Sirije, 19. mart 2017. (AFP PHOTO / Mohammed EYAD)

Sirijske snage u ponedeljak izvele su kontranapad na pobunjenike u glavnom gradu Damasku, dan nakon što su opozicioni borci izveli iznenandni napad na severoistične delove grada koje je kontrolisala vlada.

Svedoci govore da su videli aktivnost provladinih borbenih aviona iznad Damaska, mada nije jasno da li je reč o sirijskim avionima, ili o vazduhoplovima ruskih saveznika koji se bore podržavajući predsednika Bašara al Asada.

Sukobi u ponedeljak vodili su se u delu grada Džobar, gde su u nedelju opoziocioni borci zauzeli nekoliko zgrada u sklopu ofanzive koja je počela sa nekoliko samoubilačkih napada i eksplozijom dva automobila bombe.

Damascus, Syria
Damascus, Syria

Pobunjenici su izgubili teritoriju, koju su zauzele provladine snage na jugu i zapadu Damaska, tokom poslednje godine, ali su i dalje držali neke oblasti na istoku grada. Glavna područja u kojima su imali uspeha u istom periodu su u severozapadnoj Siriji, duž granice sa Turskom, gde su opozicioni borci podpomognuti Turskom potisnuli militante Islamske države.

Konflikt u Siriji traje sada već više od šest godina i komplikovan je usred borbe prosirijskih boraca, različitih pobunjeničkih grupa, kurdskih snaga i Islamske države.

Ujedinjene nacije rade na početku mirovnih pregovora koji bi trebalo da dovedu do kraja rata, a sledeća rudna razgovora zakazana je za narednu sedmicu.

XS
SM
MD
LG