Linkovi

Sirijska vlada odbija prekid vatre ako pobunjenici ostanu


Sirijska vlada saopštila je da će odbaciti svaki dogovor o prekidu vatre kojim se pobunjenicima dozvoljava da ostanu u istočnoj Siriji, navodeći da bi se time omogućilo pobunjenicima da se „regrupišu i ponove svoje zločine“.

U saopštenju koje su preneli državni mediji, sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je pobunjenike nazvalo teroristima, u kontekstu ubistva 81 civila tokom pobunjeničkog granatiranja oblasti pod vladinom kontrolom u protekle tri nedelje. Podatke o žrtvama iznela je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Sirijska vlada u svom saopštenju obećava da neće ostaviti gradjane istočnog Alepa, kako je navela, “u zatočeništvu” terorista. Dan ranije, Rusija i Kina uložile su veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o uvođenju sedmodnevnog prekida vatre u Alepu da bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći gradu, dok vojska sve dublje prodire u pobunjeničku teritoriju.

Sirijska armija danas je zauzela još pet četvrti u istočnom Alepu, što znači da vlada sada kontroliše oko 70 odsto grada, prema podacima Opservatorije za ljudska prava. “Režim je saterao pobunjenike u ćošak”, izjavio je šef te organizacije Rami Abdel Rahman za AFP.

Ruski ambasador u UN, Vitalij Čurkin, izneo je slična razmišljanja dok je objašnjavao ruski veto na plan o prekidu vatre, navodeći da bi se time samo “pogoršale patnje civila.”

“Takve pauze borci koriste da obnove municiju i ojačaju svoje pozicije”, rekao je Čurkin.

Sirija i njeni ruski saveznici često opisuju svoju borbu protiv pobunjenika u istočnom Alepu kao borbu protiv terorista, uprkos tome što u tom području živi veliki broj civila za koje očevici navode da su uglavnom suviše preplašeni da bi napustili grad.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Moskvi je izjavio da je jedina opcija za pobunjenike da napuste grad.

“Oni koji odbiju poziv da lepo napuste grad biće uništeni”, poručio je Lavrov. “Nema drugog načina.”

Sirijska vojska, koju podržava Rusija, pojačala je ofanzivu na pobunjeničke enclave u Alepu od sredine novembra, i od tada preuzela više od polovine područja koja su držali pobunjenici. Veruje se da se u istočnom delu grada nalazi oko 250.000 civila.

Zamenica američkog ambasadora u UN, Mišel Sison izjavila je da će zbog ruskog i kineskog poteza, civili biti lišeni lekova, hrane i druge pomoći od životne važnosti. “Uložili su veto na živote nedužnih Sirijaca”, rekla je Sison dodajući da je u pitanju “smrtna kazna za nedužne muškarce, žene i decu.”

XS
SM
MD
LG