Linkovi

Zastoj zbog smrti pobunjeničkog lidera


Zahran Aluš, lider Islamske armije, sirijske pobunjeničke grupe, prilikom govora na svadbi jednog od svojih boraca

Očekivalo se da do evakuacije oko 4.000 boraca i njihovih porodica iz južnog Damaska dođe juče, ali kako navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava, taj dogovor i dalje nije počeo da se realizuje, pošto je u petak u vazdušnom napadu u blizini Damaska ubijen vođa pobunjenika Zahran Aluš...

Aktivisti i bezbednosni izvori navode da je došlo do kašnjenja u sprovođenju plana, postignutog uz posredstvo Ujedinjenih nacija, prema kojem bi hiljade džihadističkih boraca, koji se nalaze pod opsadom u blizini glavnog grada Sirije, trebalo da budu evakuisane.

Razlog je ubistvo lidera anti-vladinih pobunjenika, koji je trabalo da garantuje siguran prolaz ekstremistima.

Očekivalo se da do evakuacije oko 4.000 boraca i njihovih porodica iz južnog Damaska dođe juče, ali kako navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu taj dogovor i dalje nije počeo da se realizuje, pošto je u petak u vazdušnom napadu u blizini Damaska ubijen vođa pobunjenika Zahran Aluš.

Grupa koja prati dešavanja u u konfliktu u Siriji tvrdi da je Aluš bio spreman da garantuje ekstremistima bezbedan prolaz iz Damaska, u sklopu plana Ujedinjenih nacija, čiji je cilj okončanje skoro petogodišnjeg građanskog rata.

Detalji o Alušovoj smrti i dalje su nejasni. Prema nekim izveštajima, ubijen je u vazdušnom napadu koje su izvele snage sirijske vlade, dok se u drugim izveštajima navodi da je stradao u napadima ruskog vojnog vazduhoplovstva.

XS
SM
MD
LG