Linkovi

Zastoj zbog smrti pobunjeničkog lidera


Zahran Aluš, lider Islamske armije, sirijske pobunjeničke grupe, prilikom govora na svadbi jednog od svojih boraca
Zahran Aluš, lider Islamske armije, sirijske pobunjeničke grupe, prilikom govora na svadbi jednog od svojih boraca

Očekivalo se da do evakuacije oko 4.000 boraca i njihovih porodica iz južnog Damaska dođe juče, ali kako navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava, taj dogovor i dalje nije počeo da se realizuje, pošto je u petak u vazdušnom napadu u blizini Damaska ubijen vođa pobunjenika Zahran Aluš...

Aktivisti i bezbednosni izvori navode da je došlo do kašnjenja u sprovođenju plana, postignutog uz posredstvo Ujedinjenih nacija, prema kojem bi hiljade džihadističkih boraca, koji se nalaze pod opsadom u blizini glavnog grada Sirije, trebalo da budu evakuisane.

Razlog je ubistvo lidera anti-vladinih pobunjenika, koji je trabalo da garantuje siguran prolaz ekstremistima.

Očekivalo se da do evakuacije oko 4.000 boraca i njihovih porodica iz južnog Damaska dođe juče, ali kako navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu taj dogovor i dalje nije počeo da se realizuje, pošto je u petak u vazdušnom napadu u blizini Damaska ubijen vođa pobunjenika Zahran Aluš.

Grupa koja prati dešavanja u u konfliktu u Siriji tvrdi da je Aluš bio spreman da garantuje ekstremistima bezbedan prolaz iz Damaska, u sklopu plana Ujedinjenih nacija, čiji je cilj okončanje skoro petogodišnjeg građanskog rata.

Detalji o Alušovoj smrti i dalje su nejasni. Prema nekim izveštajima, ubijen je u vazdušnom napadu koje su izvele snage sirijske vlade, dok se u drugim izveštajima navodi da je stradao u napadima ruskog vojnog vazduhoplovstva.

XS
SM
MD
LG