Linkovi

UN: Snažna osuda sirijske vlade


Pobunjenički borci u Siriji
Pobunjenički borci u Siriji

Generalna skupština usvojila je neobavezujuću rezoluciju kojom se prihvata Sirijska nacionalna koalicija kao legitimna stranka u potencijalnoj političkoj tranziciji

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila je danas neobavezujuću rezoluciju kojom se snažno osuđuje sirijska vlada i prihvata Sirijska nacionalna koalicija kao legitimna stranka u potencijalnoj političkoj tranziciji u zemlji.

Rezoluciju, čiji nacrt je izradio Katar, usvojena je sa 107 glasova za, 12 protiv i 59 uzdržanih što je manja podrška nego prilikom glasanja o sličnoj deklaraciji u Generalnoj skupštini prošle godine.

U rezoluciji se od Sirije zahteva da obezbedi timu Ujedinjenih nacija slobodan pristup u okviru istrage o navodnom korišćenju hemijskog oružja.

Uoči rasprave u Ujedinjenim nacijama, Sjedinjene Države i Rusija izrazili su uverenje da će uskoro organizovati mirovne razgovore o okončanju nasilja u Siriji.

Državni sekretar Džon Keri je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, u Švedskoj, rekao da postoji velika nada da će biti realizovani planovi za održavanje mirovne konferencije u junu u Ženevi.

Lavrov je to potvrdio, uz npomenu da Moskva i Vašington pokušavaju da za pregovore dobiju podršku sirijske vlade i opozicije, kao i ostalih uključenih zemalja.
XS
SM
MD
LG