Linkovi

Turska napada položaje ID, civili napuštaju sela oko Damaska


Barada Valley, Syria

Turska vojska saopštila je u ponedeljak da su 22 ekstremista poginula u njenim vazdušnim napadima na položaje Islamske države u Siriji.

Takođe je navela da su ruski avioni uništili mete povezane sa tom ekstremističkom organizacijom u blizini turskog grada al-Bab, kojeg kontroliše Islamska država.

U međuvremenu, sirijski posmatrači saopštili su da su stotine civila u nedelju pobegle iz sela izvan sirijske prestonice, dok se treći dan nastavljaju sukobi vladinih snaga i nekoliko pobunjeničkih grupa, među kojima su i džihadisti povezani sa Al Kaidom koji nisu obuhvaćeni prošlonedeljnim dogovorom o prekidu vatre.

Dolinu Barada napustilo je oko 1300 ljudi koji traže utočište od vazdušnih napada i artiljerijske vatre sirijske vojske i njenih ruskih saveznika. Sukob je izbio uprkos primirju koje je, uz posredovanje Rusije, Sirije i Turske, stupilo na snagu u petak i koje se uglavnom poštuje u drugim delovima zemlje.

Prekid vatre ne obuhvata dolinu Barada, gde su se džihadisti iz bivšeg Al- Nusra fronta pomešali sa pobunjenicim koji pokušavaju da s vlasti zbace sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Reka Barada u toj dolini snabdeva vodom Damask i okolna područja i nove borbe poklopile su se sa velikim nestašicama vode u prestonici, prvi put zabeležene 22. decembra.

Vlada je optužila pobunjenike da zagađuju izvor vode dizel gorivom, dok opozicioni borci u Baradi povezuju zagađenje sa vazdušnim napadima vladinih snaga u kojima je, kako tvrde, oštećeno glavno postrojenje za prečišćavanje vode.

XS
SM
MD
LG