Linkovi

Rusija snabdeva oružjem i sirijsku opoziciju


Pripadnik Slobodne sirijske vojske
Pripadnik Slobodne sirijske vojske

Ruski predsednik rekao je da je Moskva prvi put obezbedila oružje i zalihe za Slobodnu sirijsku vojsku u zajedničkim akcijama sa vladinim snagama protiv Islamske države

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija sada podržava vodeću opozicionu grupu, koja ima podršku Zapada, u zajedničkim operacijama sa sirijskim snagama protiv ekstremista iz Islamske države. Putin je naglasio da je Mosva prvi put obezbedila podršku iz vazduha, oružje i zalihe za Slobodnu sirijski vojsku, koja se dugo bori protiv vladinih snaga.

Ukoliko bude potvrđeno, što Sirijska slobodna vojska još nije učinila, to će predstavljati značajnu promenu politike Moskve, koju međunarodna koalicija optužuje da umesto Islamske države napada umerene pobunjenike da bi pomogla sirijskom predsedniku.

Putin je na sastanku sa visokim vojnim zvaničnicima rekao i da je cilj vojne akcije u Siriji da se Rusija zaštiti od ekstremista. Naglasio je da su ekstremisti jasna pretnja za Rusiju i naredio vojsci da odmah uništi “ sve mete” koje prete ruskim snagama u Siriji.

Sirijska, duboko podeljena, opozicija juče je postigla određen napredak ka ujedinjenju, nakon što je većina različitih pobunjeničkih grupa postigla sporazum o okviru za razgovore sa Asadovom vladom.

Na sastanku u Rijadu učestvovalo je više od 100 predstavnika sirijskih političkih i vojnih frakcija koje tek treba da odaberu članove pregovaračkog tima.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas da postoje određeni problemi u okviru dogovorenog koji moraju da se reše. Keri je na marginama konferencije o klimatskim promenama u Parizu dodao da je uveren da će ta pitanja da se reše, ne navodeći o čemu je reč.

Napadi u severnoj Siriji

Najmanje 22 osobe poginule su u nizu eksplozija u severnoj Siriji, dok se nastavljaju diplomatski napori za okončanje sukoba u toj zemlji

Kamioni bombe eksplodirali su blizu jednog zdravstvenog centra i pijace u gradu Tel Tamer, u pokrajini Hasakeh, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava. Među žrtvama je nekoliko žena i jedan lekar. U sinoćnjim napadima, kako je navedeno, povređene su desetine ljudi.

Tel Tamer je pod kontrolom kurdskih snaga YPG, koje se, uz podršku međunarodne koalicije, bore protiv ekstremista iz Islamske države u tom području.

XS
SM
MD
LG