Linkovi

Sirija spremna za mirovne pregovore


Sirijski ministar spoljnih poslova Valid al Mualem i kineski šef diplomatije Van Ji na brifingu za novinare u Pekingu.

Ministar spoljnih poslova Sirije tokom posete Pekingu saopštio je da je Damask spreman da pošalje delegaciju na mirovne pregovore u Ženevi idućeg meseca.

Šef sirijske diplomatije izjavio je da je njegova zemlja spremna da učestvuje u mirovnim pregovorima u Ženevi „bez ikakvog spoljnog mešanja“, skoro nedelju dana pošto je Savet bezbednosti UN usvojio međunarodni plan za mirovni proces, kojim bi se okončao građanski rat u Siriji.

Ministar spoljnih poslova Valid Mualem to je saopštio u Pekingu, gde je razgovarao sa svojim kineskim kolegom Vangom Jiem. On je rekao da će sirijska delegacija biti spremna, čim dobije spisak predstavnika opozicije, koji su pozvani na mirovne pregovore. Mualem nije objasnio šta podrazumeva pod „stranim mešanjem“, ali je rekao da se vlada u Damasku nada da će dijalog pomoći da se uspostavi vlada nacionalnog jedinstva u Siriji.

Kina je stalna članica Saveta bezbednosti UN, koji je prošle nedelje jednoglasno usvojio plan za uspostavljanje mira u Siriji. Razgovori bi mogli da započnu već u januaru.

Za to vreme, visoki ruski diplomata izjavio je u Moskvi da bilo kakav prekid vatre u Siriji neće uticati na smanjenje ruske kampanje vazdušnih udara na grupu Islamska država. Zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov izjavio je da će Rusija čak pojačati vazdušne udare na borce Islamske države ukoliko nastane zatišje u drugim vojnim aktivnostima u sirijskom građanskom ratu.

XS
SM
MD
LG