Linkovi

Ban Ki-mun sa Putinom o Siriji


Generalni sekretar UN Ban Ki-mun i predsednik Rusije Vladimir Putin tokom susreta u Sočiju, 17. maj 2013.

Nastavljajući trodnevnu zvaničnu posetu Rusiji, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun u petak se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun je posle sastanka sa najvišim ruskim zvaničnicima u Sočiju, još jednom apelovao na međunarodnu zajednicu da pruži podršku predstojećoj mirovnoj konferenciji o Siriji zakazanoj za idući mesec.

Nastavljajući trodnevnu zvaničnu posetu Rusiji, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun u petak se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Tokom sastanka u ruskom letovalištu, Sočiju Putin je pohvalio svetsku organizaciju za rad na rešavanju nekih od najsloženijih međunarodnih problema.

„Problemi sa kojima se suočavamo zahtevaju profesionalni pristup pronalaženju rešenja u okviru međunarodnog prava. Danas ne postoji bolja profesionalna organizacije na svetu od Ujedinjenih nacija“.

Ranije danas, Ban Ki-mun se sastao sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim koji je istakao važnost budućih razgovora o rešenju krize u Siriji.

Verujemo da se rešenje može pronaći samo kroz dijalog u koji su uključene sve strane sirijskog konflikta i bez uplitanja treće strane“, rekao je Lavrov.

Rusija pokušava da u razgovore uključi sirijskog saveznika Iran i zapadnog saveznika Saudijsku Arabiju, ujedno optužujući Sjedinjene Države da ograničavaju spektar učesnika.

Lavrov se ranije ove nedelje sastao i sa američkim državnim sekretarom, Džonom Kerijem, sa kojim je sastavio okvirni plan za mirovnu konferenciju. Ban Ki-mun je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lavrovim, istakao potrebu za hitnom akcijom.

“Ne smemo da izgubimo zamah koji je stečen dogovorom ministra Lavrova i sekretara Kerija. Postoje visoka očekivanja da se taj sastanak održi što je pre moguće”.

U međuvremenu, u američkom dnevnom listu Njujork tajms u petak je objavljen članak u kojem se navodi da je Rusija isporučila dodatne protiv-mornaričke krstrareće rakete sirijskoj vladi, dok Moskva tvrdi da nema interesa u tome da sirijski predsednik Bašar al Asad ostane na vlasti. Lavrov je međutim branio poteze svoje vlade.

„Ne razumem zašto mediji pokušavaju da naprave od toga senzacionalnu vest. Mi nikada nismo krili činjenicu da šaljemo oružje Siriji, što je u skladu sa ranije potpisanim ugovorima koji ne krše ni jedan međunarodni sporazum niti ruske zakone“.

Američki predsednik Barak Obama i turski premijer, Redžep Tajip Erdogan dan ranije su u Vašingtonu istakli da treba nastaviti sa pritiskom na sirijskog predsednika da siđe sa vlasti. Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare ispred Bele kuće rekao da bi Asad trebalo da preda vlast prelaznoj vladi.
XS
SM
MD
LG