Linkovi

Borba za prestonicu Islamske države


Vojnici koji učestvuju u operaciji za oslobađanje Rake
Vojnici koji učestvuju u operaciji za oslobađanje Rake

Opozicione Sirijske demokratske snage, predvođene Kurdim, saopštile su da je u toku bitka za oslobađanje područja severno od Rake, koju su pripadnici Islamske države proglasili svojom prestonicom u Siriji. Konačan cilj je da se preuzme kontrola nad gradom.

Portparol međunarodne koalicije protiv Islamske države, koju predvode Sjedinjene Države, Stiv Voren rekao da će opozicione snage imatu podršku u naporima da dalje izoluju grad.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tokom posete Uzbekistanu izjavio da je Moskva spremna da se uskladi napore sa kurdskim borcima i međunarodnom koalicijom kako bi oslobodlili Raku.

Voren je međutim odbacio mogućnost koordinacije sa ruskim snagama. Jedan diplomata, koji je želeo da ostane anoniman je rekao da je u Raki, koja je imala 400 hiljada stanovnika, sada ostalo oko 185 hiljada civila.*

U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osudila je jučerašnji samoubilački bombaški napad na bolnicu u priobalnom sirijskom gradu Džableu, u kojem je poginulo više od 40 osoba, a zgrada toliko oštećena da su preživeli pacijenti prebačeni u druge bolnice.

Za napade u Džableu i Tartusu, drugom uporište sirijske vlade blizu Sredozemnog mora, odgovornost je preuzela Islamska država.

SZO je samoubilački napad u bolnici u Džableu okarakterisala kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava i podsetila da je to jedan od najmanje 17 napada na sirijske bolnice u ovoj godini.

XS
SM
MD
LG