Linkovi

Zaustavljena isporuka pomoći Siriji, diplomate spašavaju primirje


Nekoliko ključnih diplomata poručilo je danas da primirje u Siriji još nije propalo, dan nakon napada na humanitarni konvoj blizu Alepa.

Predstavnici 20 država članica i organizacija u Međunarodnoj grupi za podršku Siriji razgovarali su sat vremena na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i odlučili da se ponovo sastanu u petak.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi naveo je u saopštenju da su se članovi Međunarodne grupe saglasili da je, uprkos nastavku nasilja, i dalje neophodno da se održi prekid vatre koji su prošle nedelje u Ženevi dogovorile Sjedinjene Države i Rusija.

"Primirje nije propalo", rekao je novinarima, posle sastanka, američki državni sekretar Džon Keri.

Veruje se da je sirijska ili ruska letelica izvela napad na konvoj od 31 vozila koji se kretao ka Alepu. Pogođeno je 18 kamiona. U napadu je poginulo 20 civila i šef lokalne kancelarije sirijskog Crvenog krsta.

“Sekretar Keri osudio je jučerašnje vazdušne napade, u kojima su poginuli humanitarni radnici koji su pokušavali da dostave hranu, vodu i lijekove opkoljenim područjima u Alepu. On i drugi ministri izrazili su saučešće zbog gubitka nevinih života i potvrdili da je neophodno odmah obezbediti neometan, bezbedan i stalan pristup za humanitarne zalihe”, naglasio je Kirbi.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je navode o napadu, tvrdeći da su se kamioni zapalili. Zvaničnici Ujedinjenih nacija su međutim saopštili da je utvrđeno da nije reč o požaru. Sirijski vojni zvaničnici su na državnim medijima saopštili da njihove snage nisu odgovorne za napad, zbog kojeg je ponovo prekinuta isporuka pomoći Siriji.

“Koalicija, koju predvode Sjedinjene Države, sigurno nije odgovorna. Izgleda kao da je riječ o vazdušnom napadu", naveo je portparol američke Centralne komande, uz opasku da u Siriji još samo lete Rusija i sirijske snage.

Portparol kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarne pomoći, Jens Lerke, rekao je da je suspendovano slanje humanitarnih konvoja u Siriju dok se ne razmotri bezbednosna situacija, ali i naglasio da je svetska organizacija odlučna da ostane i isporuči pomoć svima kojima je potrebna u Siriji.

Šef kancelarije Stiven O Brajan naveo je da bi napadi, ako se dokaže da su namerni, bili smatrani ratnim zločinom. Napad su osudile brojne međunarodne humanitarne organizacije.

XS
SM
MD
LG