Linkovi

Sirija: Eskalacija sukoba uoči pregovora


Alepo, Sirija
Alepo, Sirija

Dok se diplomate pripremaju za početak nove runde mirovnih pregovora o Siriji, koji počinju sutra u Ženevi, nasilje na terenu se ne smiruje.

Snage sirijske vlade i njihovi saveznici sukobljavaju su se sa opozicionim borcima u Alepu i istovremeno bombarduju pobunjenička područja u pokrajini Homs.

Sirijska vojska, uz podršku ruskih vazduhopolovnih snaga, opkolila je Alepo, koji kontrolišu pobunjenici. Dvije strane, koje se žestoko sukobljavaju, međusobno se optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre, koji je postignut 27. februara. Sjedinjene Države pozvale su zaraćene strane da se usredsrede na borbu protiv terorističkih grupa.

"Sekretar Keri je je, u stvari, razgovarao sa ruskim ministrom inostranih poslova Lavrovom o ulaganju dodatnih napora narednih dana da se održi i učvrsti primirje. To obuhvata i utvrđivanje lokacije različitih borbenih grupa kako bi se usredsredili na Daeš i Al-Nusra front koji nisu potpisali dogovor o preklidu neprijateljstava”, saopštio je portparol Stejt departmenta Mark Toner.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju, Stafan de Mistura, se u okviru priprema za razgovore u Ženevi sastao sa regionalnim zvaničnicima.

"Naredna faza razgovora u Ženevi je ključna zato što ćemo se usredsrediti na političku tranziciju, način upravljanja i ustavne principe.”

Sirija se priprema za sjutrašnje parlamentarne izbore.

"Veliki broj kandidata pokazuje da mnogi Sirijci žele da učestvuju u političkom procesu. Svi hoće da nađu odgovarajuće rešenje za postizanje političkog napretka”, smatra politički analitičar Mohamed Alomari.

Ruska podrška sirijskom predsjedniku komplikuje razgovore, s obzirom na to da opozicija insistira na tome da Bašar al-Asad ne može da bude dio tranzicione vlade.

"Radimo na uspostavljanju demokratske, pluralističke, civilne vladavine, gdje su prava i obaveze svih jednaki. Aposolutno nema razlika među građanima, bez obzira na njihovu nacionalnost ili pripadnost određenoj sekti ili vjeri. To mora da bude slučaj i u Siriji”, ističe sirijski opozicionar Asad al-Zubi.

Međutim, vlada ističe da u takvom demokratskom društvu, narod ima pravo da na izborima odluči da li želi Asada za predsjednika.

XS
SM
MD
LG