Linkovi

Sirija poslala nepotpunu deklaraciju

  • Glas Amerike

Stručnjak Ujedinjenih nacija istražuje jednu od lokacija navodnog napada hemijskim oružjem u predgrađu Damaska Zamalki

Organizacija za zabranu hemijskog oružja očekuje dodatne informacije od vlade Bašara al-Asada do vikenda...

Organizacija za zabranu hemijskog oružja sa sedištem u Hagu, koja nadgleda i proverava poštovanje Konvencije o hemijskom naoružanju, saopštila je da je od Sirije dobila deklaraciju, u kojoj se otkriva deo njenog hemijskog arsenala, što se smatra početkom procesa njegovog uništavanja.

Portparol te grupe rekao je za Glas Amerike da očekuje da do vikenda dobije dodatne informacije od Sirije.

Američki državni sekretar Džon Keri juče je izjavio da izveštaj Ujedinjenih nacija o prošlomesečnom napadu hemijskim oružjem u Siriji potvrđuje da su ga izvele snage predsednika Bašara al-Asada.

Keri je rekao da Savet bezbednosti mora da reaguje, a ne da gubi vreme razmatrajući činjenice.

"Stoga bih zajednici nacija poručio da nema mnogo vremena, tako da ne bi trebalo da ga gubimo raspravljajući o onome što već znamo. Umesto toga, treba da smo svesni da nas svet posmatra, i da želi da vidi možemo li da sprečimo vojnu akciju i mirnim putem postignemo čak i više nego što su ti vojni udari obećavali".

Britanski izaslanik u Savetu bezbednosti rekao je da su diskusije o rezoluciji koja se tiče sirijskog hemijskog arsenala bile pozitivne.

"Ne bih baš detaljno komentarisao tekst rezolucije , ali vodimo konstruktivne razgovore i nadam se da ostvarujemo napredak", rekao jeambasador Velike Britanije pri Ujedinjneim nacijama Mark Lajl Grant.

U intervjuu za američku TV mrežu „Foks Njuz“ predsednik Sirije Bašar al-Asad odbacio je tvrdnje da su njegove snage upotrebile otrovni gas od kojeg su u blizini Damaska stradale stotine ljudi. On je takođe rekao da je potpuno posvećen uklanjanu kompletnog hemijskog arsenala koji njegova vlada ima na raspolaganju, i obećao da će ispoštovati američko-ruski sporazum, prema kojem bi sve sirijske zalihe hemijskog oružja trabalo da budu uništene do sredine 2014. godine.
XS
SM
MD
LG