Linkovi

Zastoj u dostavljanju pomoći Siriji


Dostava pomoći u Siriji
Dostava pomoći u Siriji

Američka nastojanja za dopremanje neophodne humanitarne pomoći iz Turske u Siriju nailaze na prepreke zbog zastoja u pregovorima i kontinuirane opsade sirijske vlade oko područja pod kontrolom opozicionih grupa, uključujući one koje podržava Vašington.

Kao rezultat toga, američki zvaničnici navode da je skoro 20 gradova i dalje bez hrane i humanitarnih pošiljki, u nekim slučajevima, već godinama, i nestašica hrane se intenzivira. U tom kontekstu SAD, Britanija i Francuska su izdale hitan poziv da Ujedinjene nacije počnu da dostavljaju humanitarnu pomoć iz vazduha. Zvaničnici UN su međutim izjavili su da takve operacije nisu realne u bližoj budućnosti. Apel je upućen uoči sastanka Saveta bezbednosti o humanitarnoj krizi u Siriji.

Asadov režim je cinično dozvolio ograničenu količine pomoći u Daraji i Muadamiji, ali nije uspeo da obezbedi širok humanitarnu pristup na koji poziva međunarodna zajednica, izjavio je šef britanske diplomatije Britanije, Filip Hemond.

“Bez pritiska Rusije i Irana, kao i nekih drugih zemalja na Damasku je da pruži humanitarnu pomoć za skoro 20 gradova pod opsadom, u kojima stanovnici nisu dobili hranu ili humanitarnu pomoć u nekim slučajevima već godinama."

XS
SM
MD
LG