Linkovi

Sirijski pobunjenici: Nema pregovora zbog kršenja primirja


Vodeće pobunjeničke grupe u Siriji odlučile su da suspenduju učešće u preliminarnim mirovnim pregovorima, koji treba da se održe kasnije ovog meseca u glavnom gradu Kazahstana Astani, u znak protesta zbog čestog kršenja primirja od strane sirijske vlade.

Osim vladinog napada na Vadi Baradu, oblast u blizini glavnog grada Sirije koju drže pobunjenici, opozicioni borci takođe protestuju zbog intenzivnih vazdušnih napada u pokrajinama Hama i Idlib, kao i ofanzive režima u istočnom pregradju Damaska Guta.

"S obzirom na to da se primirje i dalje krši, pobunjeničke grupe objavljuju prekid svih razgovora povezanih sa pregovorima u Astani", navodi se u zajedničkom saopštenju 10 grupa.

Posmatračke organizacije potvrdile su da vladine snage, nesmanjenom žestinom, nastavljaju ofanzivu u dolini Barada, gde sirijski i ruski ratni avioni svakodnevno izvode vazdušne napade, koristeći i burad bombe.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je oko hiljadu civila, uglavnom žene i deca, napustilo Vadi Baradu proteklih dana.

XS
SM
MD
LG