Linkovi

SAD: 60 miliona za sirijsku opoziciju


Državni sekretar Džon Keri najavio je pomoć sirijskoj opoziciji tokom konferencije za štampu u Rimu, 28. februara 2013.

Neposredna pomoć SAD sirijskoj opoziciji, uključujući hranu, lekove i direktnu ne-vojnu pomoć opozicionom Vrhovnom vojnom savetu

SAD će obezbediti 60 miliona dolara neposredne pomoći sirijskoj opoziciji, uključujući hranu, lekove i direktnu nesmrtonosnu pomoć opozicionom Vrhovnom vojnom savetu.

Državni sekretar Džon Keri najavio je tu pomoć posle sastanaka u Rimu, navodeći da sirijska opozicija i njene medjunarodne pristalice “saradjuju na ostvarenju mira kao osnovnog cilja.” U razgovorima je učestvovao i predsednik sirijskog Nacionalnog saveza Muaz al-Hatib. Keri je istakao da je američka odluka zasnovana na “produženoj brutalnosti superiorne vojne sile”, ističući da sirijskoj vojsci pomoć pružaju borci iz Irana kao i militantna grupa Hezbolah.

"Sa ponosom mogu da saopštim da će SAD uputiti dodatnih 60 miliona dolara neposredne, nesmrtonosne pomoći kako bi se podržala opoziciona koalicija u njenim svakodnevnim operativnim potrebama, dok nastavlja da organizuje i radi na političkoj tranziciji koju svi želimo da vidimo. Ta finansijska pomoć će omogućiti opoziciji da se poveže sa lokalnim savetima i pomogne im da obnavljaju svoje oslobodjene oblasti u Siriji, kako bi mogli da pružaju osnovne usluge gradjanima koji danas često nemaju pristup lekarskoj nezi, hrani, lekovima…”

Keri je istakao da je svet video kako se brutalnost sirijskog predsednika Bašara a-Asada samo povećava, i da sirijski narod ne može da ostvari svoj cilj “slobodnog, bezbednog I pravednog društva”, sve dok je Asad na vlasti.
XS
SM
MD
LG