Linkovi

Obama: Bez kopnenih snaga u Siriji


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama izjavio je da još nije doneo konačnu odluku o odgovoru na napad hemijskim oružjem u Siriji, ali da razmatra " ograničenu, usko ciljanu meru."

Predsednik Obama je rekao da američka akcija neće uključiti slanje američkih kopnenih snaga i da će biti vremenski ograničena . Medjutim, on je u kratkom razgovoru sa novinarima u Beloj kući, pre susreta sa liderima baltičkih zemalja, naglasio da Sjedinjene Države ne mogu da prihvate svet u kome će žene, deca i nedužni civili biti žrtve napada hemijskim oružjem, kako se izrazio "užasnih razmera". Ranije danas američki državni sekretar Džon Keri upoznao je javnost sa delovima izveštaja američkih obaveštajnih agencija o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Američka vlada, sa visokom dozom sigurnosti, procjenjuje da je sirijska vlada 21. avgusta izvela napad hemijskim oružjem na predgrađa Damaska, te da je upotrijebljen nervni gas, navodi se u izvještaju američkih obavještajnih agencija, odnosno u dijelu s kojeg je skinuta oznaka povjerljivo.

“Znamo odakle su lansirane rakete, u koje vrijeme i gdje su udarile. Znamo da su rakete ispaljene samo sa područja pod kontrolom režima i da su pogodile samo opoziciona susjedstva. Vlada Sjedinjenih Američkih Država sada zna da je najmanje 1429 Sirijaca poginulo u ovom napadu, među kojima najmanje 426 djece", kazao je u obraćanju novinarima državni sekretar Džon Keri.

Keri je, citirajući navode iz izvještaja, kazao da su tri dana prije incidenta bile u toku pripreme sirijskih zvaničnika za hemijski napad i da obavještajni podaci između ostalog obuhvataju presretnuti razgovor visokog sirijskog zvaničnika upoznatog sa napadom. Prikupljene informacije, kako je naglasio državni sekretar, pažljivo su razmotrene, kako se ne bi ponovile greške iz prošlosti.

“Ovo je zdrav razum, ovo su dokazi, činjenice. Glavno pitanje nije više šta znamo, već šta ćemo zajedno, mi u svijetu da uradimo tim povodom."

Keri je nazvao sirijskog predsjednika ubicom, navodeći da je njegov režim odgovoran za zločin protiv čovječnosti.

Državni sekretar Džon Keri govori o situaciji u Siriji u Stejt Departmentu
Državni sekretar Džon Keri govori o situaciji u Siriji u Stejt Departmentu
“Ukoliko izaberemo da živimo u svijetu gdje ubica poput Bašara al-Asada može da ubije hiljade svojih građana otrovnim gasom, čak i nakon što su Sjedinjene Države i naši saveznici rekli ne, a onda svijet ništa ne uradi tim povodom, neće biti kraja iskušavanju naše odlučnosti i opasnostima koje će uslijediti. Znamo da je nakon decenije sukoba američki narod umoran od rata. Vjerujte mi i ja sam. Ali umor nas ne razrešuje odgovornosti.”

Obamin tim za nacionalnu bezbjednost danas će ponovo izvijestiti članove Kongresa o situaciji u Siriji, nakon jučerašnjih konsultacija koje su izazvale zabrinutost pojedinih zakonodavaca.

“Ovdje nema strategije, nema konačnog cilja. I dok se to ne utvrdi, postojaće ovakva konfuzija" , rekao je republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn.

“Stvarno sam razočaran glavnokomandujućim naših snaga. Doveo je naciju i sebe u veoma tešku situaciju kada je upozorio Siriju da ne prekorači crvenu liniju upotrebom hemijskog oružja protiv svog naroda. Oni su to uradili, prošlo je nekoliko mjeseci i ništa se nije dogodilo. I sada su to ponovo uradili“, naglasio je Hauard Mekaon, predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za oružane snage.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Obami takođe biti teško da ubijedi američku javnost u ispravnost eventualne odluke o intervenciji. Prema anketi televizije NBC, 50 odsto Amerikanaca je protiv vojne akcije u Siriji, dok čak 78 odsto smatra da bi predsjednik trebalo da zatraži odobrenje Kongresa.

Napad je, kako pojedini smatraju, međutim neminovan. Inspektori Ujedinjenih nacija, koji su završili prikupljanje dokaza o upotrebi hemijskog oružja, trebalo bi sjutra da napuste Siriju, otvarajući put za moguću američku intervenciju, ovog puta izvedenu bez najbližeg saveznika Britanije.

Donji dom britanskog parlamenta odbacio je sinoć prijedlog za učešće zemlje u napadu, što je prvi put za 150 godina da jedan britanski premijer doživi poraz tokom glasanja o vojnoj akciji. Dejvid Kameron danas je naglasio da je važno da Britanija ipak snažno reaguje na upotrebu hemijskog oružja.

"Nastavićemo da iznosimo naš stav u Ujedinjenim nacijama i da osuđujemo ono što se dogodilo u Siriji u svim organizacijama u kojima smo članica, bez obzira na to da li je riječ o Evropskoj uniji, NATO-u, G8 ili G20.”

Uprkos britanskoj odluci, Francuska, kako je poručio predsjednik te zemlje Fransoa Oland, i dalje podržava snažan odgovor na napad. Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se pak za političko rešenje, dok je savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina ocijenio da odluka britanskog parlamenta pokazuje da ljudi počinju da shvataju opasnosti preduzimanja vojne akcije. Takođe se strahuje da bi Sirija mogla da uzvrati na napad. Najverovatnija meta bio bi Izrael, čiji je premijer danas poručio da je njegova zemlja spremna za sve.
XS
SM
MD
LG