Linkovi

LBG: Sirijci izloženi neurotoksičnim agensima


Organizacija "Lekari bez granica" saopštila je da je u tri sirijske bolnice primljeno oko 3600 pacijenata sa simptomima izloženosti neurotoksičnim agensima, te da je 355 preminulo

Izvještaj je predstavjen samo nekoliko dana nakon tvrdnji sirijske opozicije da je više od hiljadu ljudi poginulo u napadu hemijskim oružjem, koji su navodno izvele vladine snage.

Predstavnici ove ljekarske organizacije naveli su da su među ispoljenim simptomima bile konulvzije, povećano lučenje pljuvačke, zamućen vid, ističući da je gotovo 10 odsto pacijenata (355) preminulo. Zaražen je i dio medicinskog osoblja koje je liječilo pacijente.

"Ljekari bez granica" naglasili su da ukupna situacija snažno ukazuje da je lokalno stanovništvo bilo masovno izloženo neurotoksičnim agensima što bi, kako je saopšteno, predstavljalo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, koje apsolutno zabranjuje upotrebu hemijskog i biološkog oružja.

Sirija odbacuje navode da su vladine snage upotrijebile hemijsko oružje. Državni mediji tvrde da su pobunjeničke snage ove nedelje izvele napad otrovnim gasom, te da su dokaze za to pronašli vojnici tokom pretrage tunela koje, kako je navedeno, koriste naoružani teroristi.

U Vašingtonu je prethodno saopšteno da Sjedinjene Države imaju niz opcija, ukoliko odluče da preduzmu mere nakon navodnog napada hemijskim oružjem u Siriji.

Predsjednik Barak Obama je sa glavnim savjetnicima za nacionalnu bezbjednost razgovorao o navodnom hemijskom napadu na civile u jednom predgrađu Damaska za koji je, kako tvrdi opozicija, odgovorna sirijska vlada. Obama je prethodno izrazio protivljenje slanju američkih vojnika u Siriju.

Sekretar za odbranu, Čak Hejgel, nagovijestio je međutim da Sjedinjene Države raspoređuju pomorske snage u regionu u iščekivanju presjednikove odluke o Siriji. Hejgel je rekao novinarima da je predsjednik Obama zatražio od Sekretarijata za odbranu da predloži niz opcija, u slučaju odluke o napadu na sirijsku vladu.

Zvaničnik sekretarijata saopštio je da američka mornarica jača prisustvo u Mediteranu, slanjem četvrtog ratnog broad opremljenog krstarećim raketama. Sjedinjene Države i druge svjetske sile traže da Ujedinjenih nacija da istraže navode u upotrebi hemijskog oružja .

U sirijsku prijestonicu danas je doputovala visoka predstavnica UN-a za razoružanje, Anđela Kejn, koja bi trebalo da zatraži pristup lokaciji gdje su navodno lansirane rakete sa otrovnim gasom i da zatraži istragu incidenta.

Novi iranski predsjednik, Hasan Rohani, u međuvremenu je prvi put osudio upotrebu hemijskog oružja u Siriji, ali prema izvještajima državnih medija nije navodio ko je odgovoran za napad. Iransko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da dokazi ukazuju na to da su sirijski pobunjenici odgovorni za incident.
XS
SM
MD
LG