Linkovi

SAD i Rusija za objektivnu istragu u Siriji


|rtve navodnog napada hemijskim oru\jem u bolnici u Damasku
|rtve navodnog napada hemijskim oru\jem u bolnici u Damasku

Predsednik Barak Obama u međuvremenu je izjavio da je mogući hemijski napad u Siriji dogadjaj koji izaziva ozbiljnu zabrinutost

Rusija je pozvala svog saveznika Siriju da saradjuje sa inspektorima UN i dozvoli istragu navoda da su vladini vojnici u borbama nadomak Damaska ove nedelje upotrebili hemijsko oružje.

Kako je saopšteno iz Moskve, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri složili su se u telefonskom razgovoru da tvrdnje sirijske opozicije treba da budu proverene objektivnom istragom.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun ocenio je da bi upotreba hemijskog oružja u Siriji označila “zločin protiv čovečnosti” i imala ozbiljne posledice. Za to vreme, predsednik Barak Obama u intervjuu za CNN izjavio je da je mogući hemijski napad u Siriji dogadjaj koji izaziva ozbiljnu zabrinutost. U svom prvom komentaru o napadu , predsednik je bio oprezan.

“Još prikupljamo informacije o konkretnom dogadjaju ali je on veoma uznemiravajući.”

Na fotografijama i video snimcima iz Sirije, teškim za gledanje, vide se stotine žrtava, medju kojima su žene i deca. Stejt Department je juče saopštio da je u napadu možda bilo izmedju 1000, i 1800 žrtava.

Režim sirijskog predsednika Bašara Al-Asada demantuje da je izvršio bilo kakav hemijski napad. Sada raste pritisak na Obaminu administraciju da preduzme neku akciju.

Prošle godine predsednik je povukao takozvanu crvenu liniju, rekavši da bi upotreba hemijskog oružja u Siriji promenila čitavu jednačinu. Medjutim, u intervjuu za program CNN-a “Novi dan” on je naveo da SAD ne moraju da odmah intervenišu u slučaju svake svetske krize.

“Moramo da razmišljamo strateški šta će biti u našem dugoročnom nacionalnom interesu.”

SAD i Rusija se ne slažu u pogledu Sirije. Rusko ministarstvo spoljnih poslova u jednom momentu je ocenilo da su pobunjenici inscenirali hemijski napad. Medjutim, britanski šef diplomatije Vilijam Hejg izjavio je danas da je to malo verovatno.

“Verujemo da je Asadov režim izvršio hemijski napad velikih razmera”

Inspektori UN nalaze se na terenu u Siriji a predsednik Obama poručio je da sirijska vlada mora da im dozvoli istagu na licu mesta, iako je dodao da ne očekuje saradnju.
XS
SM
MD
LG