Linkovi

Određen datum konferencije za Siriju


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun

Ujedinjene nacije su saopštile da će dugo očekivana sirijska mirovna konferencija biti održana 22. januara u Ženevi i pozvale sirijsku vladu i opoziciju da učestvuju

Generalni sekretar svetske organizacije, Ban Ki Mun, najavio je taj datum danas, rekavši da očekuje da sirijska vlada i opozicija učestvuju sa „ozbiljnom namerom“ da okončaju rat u toj zemlji. Ban je apelovao na sve strane da sada preduzmu akciju koja bi mogla da bude od pomoći učesnicima konferencije:

Mada će se konferencija održati za osam nedelja, sve strane mogu i moraju sada da počnu da preduzimaju korake kako bi pomogle da ženevska konferencija uspe, kad je reč o prekidu nasilja, humanitarnom pristupu, puštanju zatvorenika na slobodu i povratku sirijskih izbeglica i interno raseljenih lica svojim kućama.“

Ban je dodao da bi bilo „neoprostivo ne iskoristiti ovu priliku.“ On je konflikt u Siriji nazvao najvećom pretnjom za medjunarodni mir i bezbednost u svetu. Saopštenje UN-a ne sadrži nikakve detalje o tome ko će učestvovati na konferenciji.

Saopštenje je izdato pošto se izaslanik UN-a i Arapske lige Lahdar Brahimi sastao sa visokim diplomatama iz Sjedinjenih Država i Rusije u Ženevi.

Cilj ovih razgovora je da se dve strane slože o političkom rešenju koje bi obuhvatilo formiranje prelazne vlade sa punim izvršnim ovlašćenjima. Predložena konferencija odlagana je mesecima zbog nesuglasica o tome ko će učestvovati i pod kakvim uslovima.
XS
SM
MD
LG