Linkovi

Sirija: Uništena oprema za hemijsko oružje


Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja potvrdili su da je oprema na svim prijavljenim lokacijama u Siriji uništena

Sirija je ispoštovala rok za uništavanje opreme za proizvodnju hemijskog oružja, saopštila je danas Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Inspektori te organizacije potvrdili su da je oprema na svim prijavljenim lokacijama uništena. Sirijska vlada trebalo je do sjutra da ispuni tu odredbu sporazuma, kojim se sada od Damaska traži da precizno saopšti kako će uništiti zalihe hemijskog oružja do sredine naredne godine. Plan bi trebalo da bude utvrđen do 15. novembra.

Posjetu Siriji u međuvremenu je nastavio izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lide Lakdar Brahimi koji bi danas i sjutra trebalo da se sastane sa opozicijom i organizacijama za prava žena. Zatim će otputovati u Liban, u okviru napora da prikupi podršku za održavanje mirovne konferencije “Ženeva 2”.

I dok traju diplomatski napori za rješavanje krize u Siriji, organizacija Amnesti Internešnal poziva susjedne zemlje, naročito Jordan, da osiguraju da sirijske izbjeglice mogu slobodno da uđu na njihove teritorije i da neće biti natjerane da se vrate u Siriju.

Amnesti je podvukao napore koje sirijski susjedi preduzimaju u pogledu zbrinjavanja više od dva miliona ljudi koji su pojegli od sukoba u Siriji, ali i naglasio da Jordan nameće neodgovarajuća ograničenja kada je riječ o ulasku u tu zemlju. U izvještaju se takođe poziva međunarodna zajednica da pruži finansijsku i tehničku pomoć zemljama u kojima se nalaze sirijske izbjeglice.*
XS
SM
MD
LG