Linkovi

Sirijska vojska preuzela kontrolu nad Alepom


Sirijska vojska saopštila je u četvrtak da je preuzela kontrolu nad Alepom, pošto su poslednji pobunjenički borci evakuisani iz grada. Reč je o najvećoj pobedi sirijskog predsednika Bašara al-Asada u šestogodišnjem ratu u Siriji.

Vojska je navela da je učinila Alepo bezbednijim, okončanjem četvorogodišnjeg otpora pobunjenika u delovima tog severnog sirijskog grada.

Poslednja grupa pobunjenika i njihovih porodica, evakuisana je iz istočne enklave u četvrtak, u okviru sporazuma koji vojsci i njenim saveznicima obezbeđuje punu kontrolu nad gradom posle dugogodišnjih borbi, prenela je sirijska televizija.

Najmanje 34 hiljade ljudi, civila i boraca, evakusano je iz istočnog Alepa tokom jednonedeljne operacije koju usporavaju loši vremenski uslovi, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Međunarodni komitet Crvenog krsta prethodno je saopštio je da očekuje da će se evakuacija hiljada Sirijaca iz Alepa i dva sela pod opsadom pobunjenika, u pokrajini Idlib, nastaviti tokom dana i noći.

Portparolka Crvenog krsta saopštila je da bi veliki sneg, vetar i niske temperature mogli da produže celu operaciju.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju, Stafan de Mistura, rekao je u Ženevi da je sledeći korak da se utvrdi gde idu oni koji su evakuisani i upozorio da bi Idlib, u koji je došao veliki broj ljudi, mogao "u teoriji da bude naredni Alepo."

U međuvremenu, Ujedinjene nacije objavile su u sredu izveštaj u kojem se navodi da je humanitarni konvoj, koji se u septembru kretao blizu Alepa, pogođen u vazdušnom napadu.

Svetska organizacija je navela da nije mogla da utvrdi li je konvoj namerno pogođen, te ko je odgovoran za napad u kojem je poginulo 10 osoba, dok je 22 povređeno.

Istragom je utvrđeno da su samo Sirija, Rusija i međunarodna koalicija, predvođena SAD, imale kapacitete da izvedu takav napad.

Američki zvaničnici saopštili su da veruju da je Rusija odgovorna, što je ruska vlada demantovala.

Generalna skupština UN u sredu je takođe usvojila rezoluciju o uspostavljanju nezavisne komisije za istragu mogućih ratnih zločina u Siriji. Komisija će, kako se navodi u rezoluciji, pripremiti dokumenta za moguće krivične procese pred "nacionalnim, regionalnim ili međunarodnim sudovima ili tribunalima."

XS
SM
MD
LG