Linkovi

Sindikati upozoravaju na nezaposlenost mladih


Prvi maj u Crnoj Gori su danas obilježili Savez sindikata Crne Gore i Unija slobodnih sindikata pozivajući na mere koje bi unapredile situaciju na tržištu rada.

Prvi maj u Crnoj Gori su danas obilježili Savez sindikata Crne Gore i Unija slobodnih sindikata. Iako dvije velike sindikalne organizacije djeluju paralelno i organizuju odvojene skupove, poruke koje govore o lošem položaju radnika veoma su slične.

Crna Gora ima desetak paralelnih organizacija, pa je tako i sa sindikatima. Savez sindikata Crne Gore i Uniju slobodnih sindikata, danas je ujedinilo loše vrijeme, ali i brojne poruke koje su poslate sa dva skupa, čiji je sadržaj gotovo identičan. Jedino je odziv radnika bio nezadovoljavajući, a za neke je i to parametar za definisanje položaja radnika u državi.

Crnoj Gori su neophodne hitne reforme obrazovanja prilagođene potrebama tržišta rada, veća izdvajanja u aktivne mjere zapošljavanja i investicije u otvaranje novih radnih mjesta, poručili su predstavnici Unije slobodnih sindikata.

Koordinator Sekcije mladih u USSCG, Ivana Mihajlović, je nakon protestne šetnje, pozvala nadležne da što hitnije počnu da rješavaju nagomilane probleme mladih u Crnoj Gori. Ona je saopštila da se većina mladih u Crnoj Gori danas nalazi na biroima rada, svega 11,8 odsto njih je zaposleno, dok je stopa nezaposlenosti populacije između 15 i 30 godina u prvom kvartalu bila 45,3 odsto.

“Zato je nužna reforma obrazovanja, ulaganje u njega, kao i omogućavanje sticanja praktičnog iskustva za vrijeme i nakon školovanja. Na taj način se obezbjeđuje lakši prelazak iz sistema obrazovanja u sistem tržišta rada”, navela je Mihajlović.

U Uniji navode da je sumorna slika nezaposlenosti još tamnija zbog velikog broja mladih koji rade u teškim uslovima, na loše plaćenim poslovima, najčešće u zoni sive ekonomije.

Predstavnici Saveza sindikata Crne Gore poričili su da jedino ekonomski razvoj Crne Gore može biti garant svijetle budućnosti crnogorske mladosti.

Generalni sekretar SSCG, Marko Nikčević, je nakon protestne šetnje kazao da ta sindikalna organizacija nije i neće biti socijalna ustanova, već ravnopravan partner Vlade i poslodavaca.

“Socijala je nadležnost države i njenih institucija i natjeraćemo ih da se bave svojim poslom, jer Crna Gora mora biti država socijalne pravde, što je i Ustavom garantovano”, rekao je Nikčević nakon protestne šetnje.

Nikčević je poručio da će SSCG nenasilnom borbom natjerati političare da rade svoj posao, kao i da će ih, ukoliko oni to ne budu htjeli ili znali, vratiti odakle su došli.

Proslava u organizaciji Saveza sindikata okončana je koncertom nekoliko poznatih muzičkih sastava iz regiona.
XS
SM
MD
LG