Linkovi

Simboličan referendum u Kataloniji


Pristalice katalonske i baskijske nezavisnosti na trgu u Pamploni...
Pristalice katalonske i baskijske nezavisnosti na trgu u Pamploni...

Prema rezultatima anketa pre glasanja, 80 odsto od sedam i po miliona Katalonaca želi veću autonomiju, dok se 50 odsto zalaže za potpunu nezavisnost...

Stotine hiljada Katalonaca koji se zalažu za nezavisnost od Španije, juče je glasalo na simboličnom referendum, koji regionalni funkcioneri hvale, a španska vlada odbacuje kao nevažeći.

Na severoistoku Španije, takozvano “savetovanje sa građanima“ održano je uprkos zabrani vlade u Madridu.

“Danas je više od dva miliona Katalonaca glasalo za nezavisnost uprkos preprekama koje je nametnula španska vlada, koja nam uskraćuje pravo da glasamo. Naš put ka samoopredeljenju je nepovratan“, kaže lider pokreta za nezavisnost Muriel Kasals.

Prema rezultatima anketa pre glasanja, 80 odsto od sedam i po miliona Katalonaca želi veću autonomiju, dok se 50 odsto zalaže za potpunu nezavisnost.

“Dan nabijen emocijama. To je tek prvi korak ka nezavisnosti naše zemlje – Katalonije”, rekao je stanovnik Barselone Mark Dijas.

Lideri pokreta za nezavisnost izrazili su nadu da bi veliki odziv naterao vlasti u Madridu, da private pregovore o većoj političkoj autonomiji. Međutim, sinoć je ministar pravde Rafael Katala rekao da neobavezujući referendum predstavlja “političku propagandu, oslobođenu svake demokratske vrednosti”.

Katalonija je jedna od najbogatijih španskih pokrajina. Dugogodišnja težnja za nezavisnošću, nedavno je ojačana višegodišnjom dubokom recesijom u zemlji. Pre osam godina, 2006. zvanično se proglasila nacijom, ali je Ustavni sud kasnije proglasio tu deklaraciju – nevažećom.

XS
SM
MD
LG