Linkovi

Katalonci inspirisani škotskim referendumom


Stotine hiljada demonstranata maše zastavama sa zvezdom, koje simbolizuju nezavisnost Katalonije, na protestu u Barseloni 11. septembra 2014.

Katalonski regionalni lider Artur Mas planira da organizuje glasanje o nezavisnosti 9. novembra, iako se očekuje da će španski Ustavni sud narednih nedelja presuditi protiv održavanja referenduma.

Stotine hiljada pristalica katalonske nezavisnosti, podstaknute škotskim pokretom za nezavisnost, zatražile su održavanje referenduma o odvajanju tog regiona od Španije.

Pristalice nezavisnosti okupile su se juče u Barseloni, na dan proslave Nacionalnog dana Katalonije, poznatog kao “Diada”.

Katalonski regionalni lider Artur Mas planira da organizuje glasanje o nezavisnosti 9. novembra, uprkos tome što se očekuje da će španski Ustavni sud narednih nedelja presuditi protiv održavanja referenduma.

Španski premijer Marijano Rahoj najavio da će blokirati glasanje zato što, prema Ustavu zemlje, nije dozvoljeno održavanje referenduma na kojem ne glasaju svi Španci.

XS
SM
MD
LG