Linkovi

"Tiho proleće"i dalje inspiracija ekolozima


U knjizi autorke Rejčel Karson otkriveno je da su pesticidi, poput DDT-a, smrtonosni ne samo za insekte već i za druge žive organizme.

Rejčel Karson je pre tačno pola veka napisala knjigu “Tiho proleće” (Silent Spring). Sada je jasno da je Karson bila ispred svog vremena jer je u toj knjizi obznanila da je pesticid DDT (di-di-ti) štetan za prirodu i ljudsko zdravlje. Iako je ova knjiga još pre 50 godina poslužila kao inspiracija ekološkom pokretu, bitka za životnu sredinu nastavlja se i danas.

Američki Sekretarijat za poljoprivredu je tokom 1950-ih koristio više od 250 hiljada kilograma pesticida godišnje za zaprašivanje.U knjizi “Tiho proleće” autorke Rejčel Karson otkriveno je da su pesticidi, poput DDT-a, smrtonosni ne samo za insekte već i za druge žive organizme. Linda Lir je napisala biografiju Rejčel Karson.

U ‘Tihom proleću’ je čitaocima rečeno da ljudi mogu da izmene prirodu na način koji je smrtonosan i da bi to potencijalno moglo da bude smrtonosno i za same ljude, a ne samo za druge vrste”.

U Sjedinjenim Državama je prodato više od 6 miliona primeraka ove knjige, koja je takođe prevedena na više od 30 jezika. Kuća u predgrađu Vašingtona, u kojoj je Karson napisala “Tiho proleće”, sada je nacionalno istorijsko obeležje. Karson je bila pionir u borbi za očuvanje prirodne sredine, kaže Linda Lir.

“Ona je u Tihom proleću koristila stil koji ja zovem apokaliptično pisanje. Pokušala je da nam skrene pažnju”.

Trideset godina posle objavljivanja Tihog proleća, američka Javna radiodifuzna služba (PBS) je u svom televizijskom programu The American Experience (u prevodu, Američko iskustvo) nazvala ovu knjigu jednom od najvažnijih spisa našeg vremena. Međutim bilo je i neistomišljenika. Norman Borlog, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1970. branio je upotrebu pesticida.

“Teško je prehraniti gladnu planetu. Ukoliko se prekine sa upotrebom DDT-a na histeričan način kakav vlada u Sjedinjenim Državama, Amerika će morati da uvozi hranu, ali neće imati odakle da je uvozi”.

DDT je 1972. godine u Sjedinjenim Državama zabranjen za korišćenje u poljoprivredne svrhe, međutim hiljade novih hemikalija su proizvedene u međuvremenu. Komitet za životnu sredinu američkog Senata godinama se bori za zabranu ili kontrolu nad stotinama hemikalija koje se koriste u raznim proizvodima.

“Ovom komitetu su se obratili predstavnici Centra za kontrolu bolesti, koji su nam preneli da su njihovi naučnici pronašli 212 industrijskih hemikalija, od kojih je 6 kancerogeno, u organizmima Amerikanaca”.

Svetska zdravstvena organizacija je 2006. saopštila da planira ponovnu upotrebu DDT-a, ovog puta u zatvorenom prostoru za borbu protiv malarije. Kompanija “Sindženta” (Syngenta) je vodeći proizvođač poljoprivrednih hemikalija. Njeni predstavnici, baš kao i drugi iz te industrije, tvrde da su hemikalije bezbedne ukoliko se pravilno koriste. Tim Pastor je glavni naučnik te kompanije.

Pokušavamo da sprovedemo sve neophodne studije kako bismo osigurali bezbednosne karakteristike proizvoda”.

Pedeset godina posle objavljivanja Tihog proleća, milioni kilograma novih pesticida i drugih hemikalija i dalje se koriste za zaprašivanje američkog zemljišta, dok se ekološki pokret i dalje bori protiv toga.
XS
SM
MD
LG