Linkovi

Novi izraelski napadi u Siriji


Dim i požar u Damasku nakon izraelskih vazdušnih napada
Dim i požar u Damasku nakon izraelskih vazdušnih napada

Izraelski ratni avioni su, drugi put u proteklih nekoliko dana, oko sirijske prestonice Damaska bombardovali rakete proizvedene u Iranu

Rakete su bile spremne za upućivanje ekstremističkoj organizaciji Hezbolah u Libanu.

Neimenovani obaveštajni izvori kažu da je Izrael, isto kao i u petak ujutru, gađao veoma precizne vođene rakete Fatah-110, dopremljene iz Irana i uskladištene u hangaru na Međunarodnom aerodromu u Damasku, namenjene Hezbolahu za napade na Izrael.

Sirijska vlada je osudila vazdušni napad, tvrdeći da je pogođen vojni istraživački objekat severno od prestonice. Ističe se da je napad izvršen s namerom „da se pruži direktna vojna pomoć terorističkim organizacijama“ koje se bore da svrgnu sirijskog predsednika Bašara al–Asada.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je u pismu danas upućenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija navelo da je u „izraelskoj agresiji“ poginulo i ranjeno nekoliko ljudi i „izazvana obimna materijalna šteta“. Iran je takođe osudio vazdušne udare i pozvao zemlje u regionu da se suprotstave „napadu“.

Izraelska vojska je u međuvremenu rasporedila dve baterije svoje raketne odbrane „Gvozdena kupola“ u blizinu granice sa Sirijom. Izraelski zvaničnici nisu komentarisali napade u Siriji. Izrael je sa svoje strane više puta upozoravao da neće dozvoliti da se Hezbolah domogne oružja koje „menja ravnotežu“. Predsednik Barak Obama je juče rekao da se Izrael opravdano brani od pošiljki usavršenog oružja terorističkim organizacijama kao što je Hezbolah.
XS
SM
MD
LG