Linkovi

"Šerijatski zajam" za muslimanske kućevlasnike


Šarijatsko finansiranje omogućava američkim muslimanima da ostvare svoj san o kupovini kuće.
Šarijatsko finansiranje omogućava američkim muslimanima da ostvare svoj san o kupovini kuće.

Pošto se plaćanje kamate u islamu smatra grehom, kompanije koje daju takozvane "šerijatske zajmove" pomažu pobožnim muslimanima da postanu kućevlasnici u SAD.

Kućevlasništvo je odavno važan deo “američkog sna”. Međutim, neki pobožni američki muslimani ustežu se da kupe kuću, jer se plaćanje kamate u islamu smatra grehom, a kamata je nezaobilazni deo konvencionalnih kredita. Novinarka Glasa Amerike Mana Rabi izveštava o trendu u finansiranju, koji muslimanima omogućava da ostvare svoj san o kupovini kuće.

Nabi Sahak kupio je kuću u Virždiniji 2010. za svoju majku Hadihu – pobožnu muslimanku iz Avganistana.

Oduvek je želeo da kupi kuću svojim roditeljima, ali je kupovinu godinama izbegavao. Razlog je bio što plaćanje kamate – kao što je slučaj kod konvencionalnih kredita za kuću – nije dozvoljeno u striktnoj islamskoj praksi.

“Svako u mojoj porodici je na ovaj ili onaj način bio protiv ideje konvencionalnog kredita”, objašnjava Nabi.

“Problem je u tome što smo muslimani i kod nas se to smatra grehom”, kaže njegova majka Hadiha.

Sahak je tada svojim roditeljima ispričao o kompaniji koja daje pozajmice za kuću, zvanoj Idžara Louns, sa sedištem u Mičigenu – jednoj od nekoliko kompanija za “islamsko finansiranje” u SAD. Te kompanije su namenjene specifičnom tržištu američkih muslimana koji žele da kupe kuću, tako što im obezbeđuje proces kupovine u skladu sa islamskim principima.

“Bili su veoma uzbuđeni kada su saznali da ipak mogu da kupe kuću, a pri tome ne kompromituju vrednosti svoje religije. Za njih je to bio veliki dan.”

Gajdens Rezidenšel (Guidance Residential), iz jednog od predgrađa Vašingtona u Virdžiniji, jedna je od takvih kompanija. Njen predstavnik je Husam Kutub.

“Za većinu muslimana, veliko olakšanje pruža saznanje da ovakva mogućnost postoji. Tako mi na pozitivan način utičemo na broj američkih muslimana koji postaju vlasnici kuća.”

Kompanije kao što je Gajdens prodaju kuće putem ugovora o vlasništvu koji su u skladu sa šerijatskim pravilima, i ne naplaćuju kamate na konvencionalni način.

Umesto toga, kaže profesor prava na univerzitetu Džordžtaun, Babak Sabahi, aranžman je ili vrsta ugovora o prodaji odnosno iznajmljivanju prostora, ili ugovor o partnerstvu.

“U ugovoru o prodaji Islamska banka zapravo kupuje nekretninu i prodaje je svojim mušterijama uz profit, ili iznajmljuje kuću na osnovu ugovora koji vodi ka postpenom prelazu sa rentiranja na kupovinu. Kupac će postepeno otkupiti kuću od banke i na kraju postati njen vlasnik.”

Ovaj aranžman funkcioniše jer islam dozvoljava zaradu na trgovinskoj transakciji ili prodaji robe – u ovom slučaju kuće. Kućevlasnici nikada ne osećaju da plaćaju pravu kamatu.

"Osećamo se veoma lagodno, savest nam je mirna. Svuda gde odemo kažemo ljudima da smo dobili islamski zajam, i veoma smo srećni”, priča Hadiha Sahak.

Šerijatskim finansiranjem u SAD u poslednjih deset godina je ostvarena prodaja kuća u iznosu manjem od 3 milijarde dolara, što je samo delić ukupnog američkog tržišta nekretnina. Međutim, islamske kompanije za finansiranje pomažu sve većem broju striktnih muslimana, kao što je porodica Sahak, da kupe deo američkog sna.
XS
SM
MD
LG