Linkovi

Severna Koreja testirala još jednu balističku raketu


Arhiva- Fotografija napravljena od video-snimka televizijskih vesti severnokorejske KRT televizije 22. maja 2017. godine, na kojoj je pokazano ono za šta se tvrdi da je probno lansiranje Pukguksong-2 rakete na nedefinisanoj lokaciji u Severnoj Koreji. (KRT via AP Video)
Arhiva- Fotografija napravljena od video-snimka televizijskih vesti severnokorejske KRT televizije 22. maja 2017. godine, na kojoj je pokazano ono za šta se tvrdi da je probno lansiranje Pukguksong-2 rakete na nedefinisanoj lokaciji u Severnoj Koreji. (KRT via AP Video)

Severna Koreja izvela je probu još jedne balističke rakete rano u ponedeljak, tek nekoliko dana nakon što je grupa najrazvijenijih zemalja G7 zahtevala od Pjongjanga da odustane od svojih nuklearnih ambicija.

Američka Pacifička komanda saopštila je da je raketa lansirana iz oblasti u blizini grada Vonsan, na istočnoj obali Severne Koreje. Komanda je pratila raketu šest minuta pre nego što je ona pala u Japansko more, na prostor koji je poznat kao japanska eksluzivna ekonomska zona.

Komanda saopštava da raketa nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku. Ali, razljućeni premijer Japana, Šinzo Abe, zahteva odgovor.

"Radeći sa Sjedinjenim Državama, mi ćemo preduzeti specifične akcije da odvratimo Severnu Koreju", rekao je Abe preko Japanske televizije.

Ovo je bila druga raketna proba Severne Koreje u nedelju dana, koja se dogodila nakon što su Ujedinjene nacije zapretile oštrijim sankcijama, a lideri grupe G7 osudili Sever.

Severna Koreja je očigledno odlučna da razvije raketu sposobnu da ponese nuklearnu glavu i koja bi mogla da dosegne tlo SAD. Ali, gotovo je nemoguće znati kakav je progres ka tom cilju ostvaren.

Trampova administracija, dok odašilje snažne reči protiv Severa i njenog lidera Kim Džong Una, tek treba da izađe sa politikom po pitanju kako će reagovati na ponašanje Pjongjanga.

Američki sekretar za odbranu Džejms Matis, pak, upozorio je u nedelju ujutro za program jutarnjih TV vesti da, ukoliko se ne može pronaći diplomatsko rešenje za situaciju sa Severnom Korejom, "to bi bio katastrofalan rat, ukoliko se pretvori u borbu".

"Severnokorejski režim ima na stotine artiljerijskih oruđa i lansera raketa u dometu jednog od najnaseljenijih gradova na Zemlji, što je glavni grad Južne Koreje", rekao je Matis za "Fejs d nejšn". "Ovaj režim je pretnja regionu, Japanu, Južnoj Koreji i u slučaju rata, mogao bi da prenese opasnost na Kinu i Rusiju, takođe".

Sekretar je rekao da bi konflikt sa Severnom Korejom "verovatno bio najgora vrsta borbe u životima većine ljudi".

Zajedno sa pretnjom novih sankcija, SAD su poslale pomorske trupe u oblast Korejskog poluostrva i održale zajedičke vojne veže sa Južnom Korejom, što je bio čin upozorenja.

XS
SM
MD
LG